2017. 12. 14

CAPS

Gyerekek szabad játékhoz való hozzáférése az iskolában

A játék a gyermeki lét központi eleme. De nem csak az emberek játszanak, játékszerű magatartást felfedeztek már a rovarok viselkedésében is, illetve azt is tudjuk, hogy minden emlősállat játszik kölyök korában.

A játék-kutatók azt állítják, hogy a játék az életről való tanulás alapvető formája, és a játékelmélet szerint a "szociális, testi, szellemi, kreatív és érzelmi" képességek leginkább a játékon keresztül fejlődnek, különösen ha az egy szabadon választott,  belülről motivált és saját magunk által irányított játék. Manapság azonban ez a fajta játék egyre kevesebb teret kap az életünkben, sajnos már a gyerekek életében is. A mai gyerekeknek – különösen a (nagy)városokban – sokkal kevesebb terük és lehetőségük van a játékra, a túlóvatos szülők/ felnőttek  miatt kevesebb olyan valóban szabad idővel rendelkeznek, amelyben nincs kötött programjuk, hanem rájuk van hagyva, hogy mivel játszanak.  

A gyerekek közösségi életének  a legfontosabb színtere a társadalmunkban egyértelműen az iskola. Minden gyerek itt tölti ideje legnagyobb részét.

Ezért az iskolákat úgy kellene kialakítani, hogy több teret és lehetőséget biztosítsanak a játszáshoz: hogy játék-baráttá váljanak. Ezért, az Egyesült Királyság tapasztalatai alapján, szeretnénk kifejleszteni az iskolák számára egy Játék-barát minősítési rendszert Közép-Európa számára.

Jelen projektünk az OPAL (Szabadtéri játék és tanulás) program tapasztalatán alapul, amely egy mentor által támogatott iskolai fejlesztési csomag. A program kitér minden olyan szempontra, melyet az iskoláknak figyelembe kell venniük ahhoz, hogy fenntartható módon  tudjanak javítani azokon a feltételeken, amelyek lehetővé teszik diákjaiknak a minőségi szabad játékot.

Ahhoz, hogy a minősítési rendszer a lehető legjobban illeszkedjen az adott ország sajátosságaihoz, minden partner országban elvégzünk egy kutatást és készítünk egy nemzeti adaptációs tervet. Ahhoz, hogy az iskolák megfelelhessenek ennek a minősítési rendszernek egy a felkészítést szolgáló képzési csomagot dolgozunk ki, amelyek elérhetőek lesznek az ország nyelvén.

Céljaink között szerepel az is, hogy létrehozzunk egy olyan európai szakember hálózatot, akiknek célja "minden gyermek és fiatal támogatása egy olyan közeg létrehozásában, ahol játszhatnak" (Playwork Principles ).

 

Projekt partnerek

Gloucestershire Egyetem (Egyesült Királyság) http://www.glos.ac.uk (koordinátor)

Palacký Egyetem Olomouc, Fizikai Kulturális Kar (Csehország) http://www.upol.cz/

Rogers Alapítvány (Magyarország) http://www.rogersalapitvany.hu/

Gesellschaft für Sozialforschung und Bildung (Ausztria) http://www.gesob.at

Gedania 1922 Egyesület (Lengyelország) http://www.gedania1922.pl

TANDEM n.o. (Szlovákia) - http.//www.tandemno.sk

 

A projekt időtartama

2017. szeptember - 2020. augusztus

Image
Erasmus

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért.