2024. 01. 30

Úton önmagamhoz - önismereti csoport a TANDEM szervezésében 

2024. áprilisától induló, 70 órás önismereti csoportot hirdetünk, amely hosszú távú, gyakorlatorientált, csoportos, pszichodráma alapú önismereti munkát kínál mindazoknak, akik szeretnének tenni magukért, hogy visszataláljanak a valaha volt legjobb, legharmonikusabb önmagukhoz, illetve szintet lépjenek a személyiségfejlődésükben és eljussanak egy olyan működéshez, ahol hétköznapi és szakmai szerepeik legjavát tudják megélni és egy elégedett kapcsolatban vannak önmagukkal. 

jelent

A csoport célja

A csoport célja, hogy a tagjai egymást támogatva haladjanak az útjukon önmaguk felé. Tesszük mindezt gyakorlati, élmény-alapú helyzetek átélésével és a csoportban létrejövő kapcsolódásokra építve. A folyamatban egy olyan tanulási ívet építünk fel, amelyet a morenói szerepelméletre, a tapasztalati tanulásra és a természethez való kapcsolódásra építünk. A résztvevők egy elfogadó, értékítélet-mentes, támogató tanulói közegben egyrészt mélyebben tudnak kapcsolódni önmagukhoz, értékeikhez, céljaikhoz és vágyaikhoz. Másrészt a csoportból érkező visszajelzések és a vezetett gyakorlatok által tudatosabban juthatnak el oda, hogy a szerepeik legjavát képesek legyenek működtetni és a belső erőforrásaikat a céljaik érdekében mozgósítani. 

 


Módszerek 

  • Pszichodráma

    drama

     

    A pszichodráma alapja, hogy személyiségünk szerepeink összessége. Ezek lehetnek családi szerepek (anya, apa, testvér), társas szerepek (barát, szomszéd, stb.), szakmai szerepek (orvos, tanár, vezető, cégtulajdonos), illetve belső tulajdonságainkból fakadó szerepek is (pl. az örök kételkedő, a támogató, a változások kezdeményezője).  A pszichodramatikus megközelítés számtalan lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsük életünk aktuális vagy múltbéli helyzeteit, de akár arra is, ún. élménykorrekciót hajtsunk végre és olyan módon oldjuk fel régi történetek nehézségét, hogy újrajátsszuk őket és átrendezzük az ott megélt erőviszonyokat olyanná, hogy kevésbé sérüljünk benne.  Erőssége, hogy energizálja a szereplők belső erőforrásait, akcióra ösztönöz és a jövőbemutató változásokat eredményez korábban rejtett erőforrások aktivizálása által.

  • Erdőfürdő

    erdőAz erdőfürdő (shinrin-yoku) japán eredetű, vezetett, tudatos, stesszcsökkentő, lassú séta.
    A séta során az érzékszerveink bevonásával kapcsolódunk a természethez, különböző gyakorlatokon ún. meghívásokon keresztül.
    Érzéseinket, gondolatainkat, tapasztalásainkat a figyelem körében van lehetőségünk megosztani.

    Immár tudományos kutatásokkal is alátámasztott, hogy az erdőfürdő segítséget, és megoldásokat kínál azokank, akik: 

    • önismereti útra lépnének
    • lelki egészségük érdekében tennének lépéseket (csökkentenék a stressz, szorongás, társas magány érzését) 
    • testi állapotukon is javítanának (hiszen minden összefügg)
    • javítanának általános hangulatukon
    • szeretnének természetesen, feszültségek nélkül kapcsolódni máshokhoz
    • megtapasztalnák a figyelmet, megértértést, támogatottságot
    • megtalálnák a helyüket tágabb környezetükben
    • biztonságos közegben gyakorolnák önmaguk kifejezését (osztanák meg élményeiket, érzéseiket, gondolataikat)
    • túlhajszolt életükbe visszahoznák a nyugalmat
    • kiszakadnának a városi környezetből, digitális kikapcsolódást tartanának
    • értelmet és jóllétet teremtenének örömtelenné vált életükben
    • a tudatos jelenlét megélésével megtapasztalnák a hála érzését 

    Mindezeket az erdőben való kapcsolódásokon keresztül,

    KAPCSOLÓDVA A:

    • TERMÉSZETHEZ - az élő környezethez
    • MÁSOKHOZ - figyelemmel, elfogadással, biztonsággal
    • MAGADHOZ - jelenléttel az érzéseid, gondolataid, önmagad számára!
       
  • Coaching

    A cművészetoaching alapvetően egy egyéni műfaj, amely célja, hogy valamilyen személyes vagy szakmai elakadás feloldását, vagy valamilyen cél elérését segítse úgy, hogy a coach támogatja az ügyfél belső erőforrásainak hatékony működését. Általában jövőorientált és mérhető célok mentén dolgozik, a célok vonatkozhatnak az élet különböző területeire. A csoport folyamán egyéni és csoportos coaching eszközöket alkalmazunk majd annak érdekében, hogy a csoporttagok a csoportban megélt tanulásaikat, felismeréseiket, belső változásaikat minél jobban át tudják ültetni a mindennapi életükbe. 

    Művészetterápia

    A művészetterápia eszköztára abban nyújt segítséget, hogy belső lelki tartalmakat a rajz, kollázskészítés, zene, festés, fotózás vagy más alkotó tevékenység által tudjanak a csoporttagok megjeleníteni és ez által az ábrázolt dolgokra reflektálhassanak egyfajta külső szemmel. Nagyon gyakran a művészet eszközeivel, szimbólumok segítségével könnyebb kifejezni magunkat, mint szavakba önteni az érzéseinket – a művészet segít a mindennapok megvalósító, gondolkodó, feladatok és határidők által meghatározott működéséből átlépni az érzések világába. 

  • Rajzelemzés

    A rajzolás (és minden más képzőművészeti alkotási folyamat) önkifejezés. Az elemzés, ennek a visszacsatolása, értelmezése.
    A rajzok kifejezik a rajzoló személyiségét, egészségi állapotát, jellemzik kapcsolatait, viszonyát külső és belső világához. Belső tartalmaink papírra vetve megfoghatóvá, (át)láthatóvá és ezáltal kezelhetővé vállnak. A rajzvizsgálati szakértő megfelelő rajztesztek választásával, kérdéseivel segíti azok megértését és a hiteles következtetések levonását.

    Miért jó módszer? 
    Mert (ön)kifejező. Gyakran a rajz többet tud a rajzolóról, mint ő magáról. Egyszerű (nem kell hozzá rajztudás). Fesztelen, játékos, könnyed.
     

  • Mozgásra és testtudatosságra építő gyakorlatok

    tancAz életünk során elszenvedett traumáink, sérüléseink mindegyike sejt szinten kódolva van a testünkben. A mindennapok stressze nem csak lelki, hanem testi szinten is nyomot hagy és dolgozik tovább, legtöbbször nem jó irányba. Arra, hogy mindezektől szabaduljunk, a leghatékonyabb mód a testorientált munka, amikor nem csak a gondolkodás és a beszéd által, hanem a testünk jelzéseire ráhangolódva dolgozunk. Ez történhet az egyszerű mozgásos gyakorlatoktól a sporton át a szabadtáncig különböző módokon – a csoportunk alkalmain lesz alkalom kipróbálni a számtalan lehetőségből néhányat.  
     

  • Labirintus

    A labirintus egy ősi szimbólum, amelyet több kultúlabirintusrában is használnak arra, hogy összekapcsolják az égit a földivel, a külsőt a belsővel, a múltat a jövővel. Használják elmélkedésre, gyógyításra, imára, játékra. A labirintus által kínált utat végigjárva egy sétáló kontemplációban lehet részünk, amely fizikai szinten is érezhető hatást kel: összehangolja az agyféltekéket, ritmizálja a légzést és a mozgást, de lelki szinten is összehangol önmagunkkal, a legbelső hangunkkal. A TANDEM életének több, mint tíz éve részét képezik a vezetett labirintusjárások, így magától értetődő, hogy az induló önismereti csoportunk munkájába is beépítjük ezt a lehetőséget. 


 

 

jelent

 

Kinek szól a csoport?

A csoportba olyan felnőtt résztvevőket várunk, akik rendelkeznek egy alapvető önreflexióval, a saját életükre való tudatos rátekintéssel, és szeretnének tenni a lelki egészségükért. Akik szeretnének tenni azért, hogy egy magasabb önértékeléssel rendelkezzenek és elfogadó, békés, szeretetteljes kapcsolatokat működtessenek másokkal is.

Neked szól a csoport, ha:

  • úgy érzed, hogy az életedben mostanában valami nem az igazi, és emlékszel, hogy volt már ennél sokkal jobb korszakod is
  • úgy érzed, hogy felelősséget vállalsz az életedért és általában teszel érte, hogy tudatosan éld a mindennapjaidat, de van néhány olyan téma, sérülés, fájdalom, magaddal cipelt „örökség”, amit nem tudsz letenni és jó lenne hozzá segítséget kapni
  • úgy érzed, hogy mindent megteszel, hogy kihozd a lehetőségeidből a maximumot, és annál, ami most van, jobbat érdemelsz
  • szeretnéd lelkileg „összekapni magad”, vagyis a jelenleginél sokkal hatékonyabban mozgósítani az erőforrásaidat
  • régóta küzdesz azzal, hogy túl kritikus vagy önmagaddal, örök elégedetlen és szeretnél végre egy elfogadó, szeretetteljes módon tekinteni saját magadra
  • úgy érzed, egyedül vívod a mindennapi harcaidat az önismeret és önfejlesztés terén és jobban esne egy támogató, megtartó, elfogadó közösség, akikkel megoszthatod az érzéseidet, témáidat
  • szeretnél az év egészében előre tervezett, dedikált időt szánni annak, hogy saját magaddal foglalkozz és egyúttal kapcsolódj a természethez 

Csoportvezetők

 

Molnár Kriszta

kriszta

Szociológus vagyok, vezető, szervezetfejlesztő, pszichodramatista. Szeretem a játékot, a művészetet, a közös alkotást, a kísérletezést. Csoportvezetőként örömet okoz az, ha láthatom és kísérhetem mások fejlődését, saját magukra való rácsodálkozásaikat, felismeréseiket. Hiszek abban, hogy az önismeret az egészséges önértékelés alapja, hogy az egyéni felelősségvállalásból cselekvőképesség születik, és hogy az emberekbe vetett bizalom bátorságot szül.
 

 

 

 

Iván Zlatarits Anett 

 

anettAz idegenforgalmi tanulmányaim után terelődtem a felnőttképzés és a kultúraszervezés irányába. Vonzódom a természethez, a művészetekhez és a magyar népi kultúrához. Úgy gondolom, ezek rengeteg útmutatást adnak számunkra, hogy eligazodjunk a világban.
Hiszek benne, hogy önismerettel boldogabban élhetünk, önmagunk megismeréséhez pedig művészi önkifejezéssel a természetben való elcsendesedéssel és mások segítségével juthatunk közelebb. Belső motivációm a segítségnyújtás és önmagam megismerése, így akkor érzem magam jól a bőrömben, ha fejlődhetek és másokat is támogathatok útjukon.

 

 


jelent

 

A csoport keretei

A csoport 6 alkalommal találkozik, ezek egész napos alkalmak. Az utolsó találkozás pedig egy két napos, elvonulós alkalom.  
Az egynaposok Komáromban, 9.00 – 18:00 időkerettel valósulnak meg, a kétnapos alkalom ottalvással, esti csoportmunkával zajlik. A záró kétnapos alkalom helyszíne még szervezés alatt. 

Tervezett időpontok: 

  • Április 20.
  • Május 18.
  • Június 29
  • Augusztus 31.
  • Szeptember 14.
  • Október 26-27.

Részvételi díj: 

A csoportfolyamaton való részvétel díja: 490 EUR, amelyből egy összegben történő befizetés esetén 10% kedvezményt tudunk adni (ez esetben 440 EUR a teljes összeg), plusz a két napos alkalom szállásdíja (előreláthatóan 20-40 EUR között/fő/éj, szervezés alatt).
Diák kedvezmény nappali tagozatos egyetemi hallgatók számára: 10% (440 EUR)
Amennyiben alkalmanként szeretne fizetni valaki, a napi részlet 70 EUR, de mivel a csoportfolyamat egy teljes egységként érthető, hiányzás esetén is ki kell fizetni ezt az összeget. 

Jelentkezési határidő:

2024. március 31. (vasárnap) - 23:59

Folyamat:

A csoport a 2. alkalom végén az egész folyamatra való elköteleződéssel indul – ez azt jelenti, hogy a csoporttal való haladás érdekében max. 1 alkalom hiányzás fér bele, és értelemszerűen nem lehet csak egy vagy néhány alkalomra bekapcsolódni (kivéve az első alkalmat). 

Egyéb keretek:

A folyamatba lelkileg egészséges felnőtteket várunk, ami azt jelenti, hogy súlyosabb pszichológiai vagy pszichiátriai betegséggel küzdőket, gyógyszeres kezelés alatt álló jelentkezőket nem tudunk fogadni.

A csoportba mindenki egyénileg, önkéntesen, saját döntése mentén jelentkezik és a saját céljaival dolgozik, tehát nem áll módunkban olyan jelentkezőket fogani, akiket valaki más családtagjuk, hozzátartozójuk „nevezett be”.

Ehhez kapcsolódóan: nem ajánlott, hogy házaspárok vagy párkapcsolatban élők együtt jelentkezzenek a csoportba, mert az önismereti tanulást az segíti, ha a csoport tagjai „tiszta lappal” indulhatnak egymás előtt. 

A csoportfolyamat egészéről a folyamat alatt hírt adunk majd a TANDEM csatornáin, ugyanakkor szeretnénk megőrizni a csoporttagok anonimitását, és a csoportban elhangzott, illetve megtörtént dolgokra a csoporttitok szabálya vonatkozik. 

Velünk tartasz? Kattints a képre és töltsd ki a jelentkezési lapot!

Jelentkezési határidő: március 31.

fejlec
 

Mellékletek