2020. 03. 20

PaPPUS - Plants and Play Producing Universal Skills projekt

A ’Plants and Play Producing Universal Skills’ projekt, vagyis a ’PaPPUS’, amely elnevezését a gyermekláncfű repülőszőrös magjának görög megfelelőjéről kapta.

Az utóbbi években a gyermekek természettel való kapcsolata gyengült, a természeti környezetben töltött idő jelentősen csökkent. Ugyanakkor a szabadban, a természetben tartózkodásnak vitathatatlan előnyei vannak. Tudományos kutatások igazolták, hogy a természettel való kapcsolat jó hatással van a gyermekek tanulási képességérre, valamint a fizikai és mentális állapotukra is pozitív hatással van. Egész Európát érintő probléma a fiatalok korai iskolaelhagyása, amely jelentősen befolyásolja a fiatalok jövőbeni esélyeit. A természetben eltöltött idő fentiekben felsorolt előnyei megoldásként szolgálhatnak erre a problémára is.

A PaPPUS projektben hat ország hét partnerintézménye működik együtt egy olyan program kidolgozásán, amely segít a gyerekeket és a fiatalokat közelebb hozni természetes környezetükhöz a növényekkel való játékos kapcsolódáson keresztül. A növényekkel való kapcsolat történhet a természetes környezet, a kertészet, a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, vagy bármely, a növényeket érintő területen keresztül. Ez a kapcsolat azon túl, hogy segíti a természet működésének megértését, tágabb értelemben véve fejlesztő hatású is, hiszen tudatosságra neveli és a jövőbeni hivatás megtalálásához és kiteljesítéséhez is hozzásegíti a fiatalokat.

A projekt kezdeti szakaszában a partnerek saját országaikon belül olyan szakértőkkel készítenek interjúkat, akiknek szakterületük valamilyen módon kapcsolódik a növényvilághoz, illetve találkoznak iskolai tanárokkal, fiatalokat tömörítő csoportok vezetőivel, valamint gyerekekkel, hogy összegyűjtsék, mik azok a tevékenységek, témakörök, eszközök, amelyek a mai fiatalokat megfogják és inspirálják, továbbá felmérik, hogy a tanároknak és a fiatalokkal foglalkozó szakembereknek milyen támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a természeti környezettel való kapcsolódást hatékonyan tudják munkájukban felhasználni.

A projekt második szakasza a projekt céljának eléréséhez szükséges eszköztár teszteléséről, módosításáról és finomításáról fog szólni, szakmai tanácsadó testület, szakértők, tanárok, fiatalokkal dolgozó szakemberek, gyerekek és fiatalok visszajelzései alapján.
A kidolgozott eszköztár mindenki számára szabadon elérhető lesz.

A projekt harmadik és egyben utolsó szakaszában online elérhető  PaPPUS tanfolyamot fejlesztünk, amelynek szerves részét fogja képezni egy játékos és egyben növényközpontú tananyag, amely ugyancsak elérhető lesz bárki számára. Valamennyi projektpartner a tanfolyam anyagának pontosítása érdekében saját országában ún. pilot workshopokat fog tartani, tanárok és a fiatalokkal dolgozó szakemberek számára.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk elérni a kívánt célcsoportot, a projekt során kifejlesztett végleges és akkreditált képzést egyéb workshopjainkon fogjuk az érdeklődők figyelmébe ajánlani,  szem előtt tartva a fiatalok segítését a pályaválasztásban.

 

 

 

Image
project meeting_Sankt Pölten

 

erasmus