2020. 12. 07

Loose Parts Play

A nemzetközi Loose Parts projektünk célja, hogy támogatást nyújtson az iskoláknak olyan fenntartható és környezettudatos játékkörnyezet kialakításában, amely elősegíti a gyerekek fejlődését és szabad játékát.

Ennek érdekében négy szellemi terméket állítunk elő a nemzetközi partnerszervezetek együttműködésével, amiket rendezvényeinken mutatunk be és népszerűsítünk. A Loose Parts kézikönyvben az ún. szabad alkotórészekről, azaz Loose Parts-okról és a szabad játék elméleti és gyakorlati hátteréről írunk. Az eszköztárban az iskolák és az érintettek közötti kommunikációhoz gyűjtünk össze lépéseket, illetve a szabad alkotórészekkel a pedagógusok által konkrétan megvalósítható gyakorlatokat mutatunk be. Ezekkel párhuzamosan egy, a pedagógusok számára tartandó moduláris felépítésű tréninget is fejlesztünk, amely az igényektől függően, modulonként, vagy teljes terjedelmében is megvalósítható. A kidolgozott tréninget a projektet (szabad játékot és a Loose Parts elemeket) már bevezető és használó pilot iskolákban teszteljük, majd a visszajelzések alapján továbbfejlesztjük és a véglegesített anyagot újabb rendezvényünkön mutatjuk be.
A teljes folyamat során kutatást végzünk, adatokat gyűjtünk a gyerekek játszási szokásairól. Negyedik szellemi termékünk a kutatás eredményeképpen, az együttműködő szakértőkkel közösen elkészített kutatási beszámoló. Ezeket az eredményeket a partnerszervezetek által képviselt országokban szervezett konferenciákon prezentáljuk. 

A projekt hivatalos weboldala: https://www.loosepartsplayproject.eu/

Program: Erasmus+
Pályázati kategória: Együttműködés az innováció és a bevált gyakorlatok cseréje terén
Tevékenységtípus: Stratégiai partnerség az ifjúságügy területén
Pályázati azonosító: 2020-1-HU01-KA201-078725

A program kezdete: 2020. 09. 01.
A program vége: 2023. június
A projekt futamideje: 34 hónap

Partnerek:

  • Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány(Magyarország)
  • Fundacja Gratosfera (Lengyelország)
  • Tandem n.o. (Szlovákia)
  • Iskolánk Tanulóiért Alapítvány (Magyarország)
  • Szkoła Podstawowa nr 5 im. Jana Pawła II w Gdańsku (Lengyelország)
  • Majtényi Adolf Alapiskola (Szlovákia)
  • East Lothian Council (Egyesült Királyság)
  • East Lothian Play Association (Egyesült Királyság)

e+