2017. 08. 03

ECO Facilitátor

Változni és változtatni: az anyatermészethez, a természeti kincsekhez való hozzáállásunkon illetve mások hozzáállásán.

Fiatal öko-facilitátorok az élhetőbb jövőért

 

A projekt abból az őszinte szándékból született (íródott), hogy a lehető legközvetlenebb, ha pedig közvetett, akkor semmiféleképen sem a hagyományos és megszokott módon érjen el változást és változtatni akarást az egyénben és az egyén közvetlen környezetében. Miben áll ez a változás? Változást az anyatermészethez és annak kincseihez való hozzáállásunkban szeretnénk elérni. Hogy ne az attól való rettegés és félelem irányítsa a természetvédő cselekedeteinket, hogy lassan kifogyunk a természeti kincsekből, elfogy az élelem és lassan, de biztosan felemésztjük mindazt, ami körülvesz bennünket. A rettegés és a félelem ugyanis bénító erő és aligha sarkall kreativitásra. A projekt egyik célja, hogy azt az első természetre való rácsodálkozást, természetben a természetről való tanulást tegye hosszantartóvá-a mindennapokban is állandóvá, amit legtöbbször az alapiskolás természetiskola keretei között tapasztalnak meg egyesek. Másik célja, hogy a mindennapi döntéseinket a természet iránti szeretet és törődés itassa át. Hogy a hétköznapokban is jelen legyen az a minőségi idő, melyet a város zajából menekülve a természetben töltünk el. Idilli nemde? Megvalósíthatatlan? Egyáltalán nem az! Ebben hiszünk!

A projekt megírója a Szatyor Egyesület, mely civil szervezetként szemléletformáló programokat, gyakorlati műhelymunkákat, termelői találkozásokat szervez annak érdekében, hogy a fenntarthatóság ne csak egy fogalom legyen életünkben, hanem mindennapi cselekedeteink alapja. A Szatyor Egyesület másik három partnerszervezetet hívott meg a kétéves projekt megvalósításába: a spanyolországi MEDRA-t, a romániai ATA-t és a szlovákiai TANDEM-et.

Célunk, hogy országonként 10 önkéntes által bizonyos változásokat érjünk el helyi szinten.  A 40 ifjúsági munkás Budapesten, egy nemzetközi tréningen vehet majd részt. A tréningen a humánökológia, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés témák körül járása, valamint az öko-facilitátor képzés kap hangsúlyt. További cél ugyanis, hogy az egyén a közösségében tudja elmondani miért fontos, hogy a hétköznapi döntéseinknek globális szinten is lássuk és értsük a hatását.

 

 

Image
Erasmus

 "Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.Ez a weboldal és a rajta található anyagok a szerző nézeteit tükrözik, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásért."