Kacskaringós élettörténetek - Sorsok és narratívák a Zobor-vidékről

A TANDEM nonprofit szervezet Életmesék sorozatának nyolcadik kötetét fogja kezében az Olvasó. Ez egyben a Zobor-vidéki gyűjtésünk második része, amelybe sok olyan témát emeltünk be, amelyeket a korábbiak során - részben terjedelmi okokból, részben a szerkesztői célok mentén – félre kellett tennünk.

Mit is jelent pontosan a narratív identitásképzés? Hogyan fűzi fel, hogyan szerkeszti egységbe egy-egy idős ember az élete történéseit? Milyen láthatatlan hajtóerők, sorsfordító mozzanatok rejlenek egy-egy elmesélt életút sorai között? Hogyan válnak a háborús időkben megtörtént mindennapi események sorsfordítóvá egy-egy személy számára? Hogyan lehetséges az, hogy két, egymástól néhány kilométerre és pár hónap különbséggel született gyermek élete nagyon hasonló körülmények és szinte megegyező történelmi közeg ellenére teljesen máshogy alakul – az egyik boldog lesz és kiteljesedik, a másik pedig szenved 70-80 éven keresztül? Ilyen és ehhez hasonló kérdések hosszú sorát tudnánk még megfogalmazni, amelyekre mindig is szerettünk volna választ találni. Ezek legtöbbje a jelen kötetben helyet kapott.

Ez alkalommal kicsit elrugaszkodtunk az elbeszélt élettörténetek történetszintjétől és mintázatokat, törvényszerűségeket, háttérmozgatókat kerestünk. Ha Olvasónk velünk tart ebben a kalandozásban, megtanulhatja észrevenni egy elbeszélt élettörténet forgatókönyvének logikáját, felismerni a sorsfordító pillanatokat, megragadni egy narratíva azon pontjait, amelyek az egész élet alakulása szempontjából fontos eseményeket tárnak elénk, és ez által talán arra is könnyebben rá tud majd látni, mit is jelentenek a saját életének fordulópontjai.


Könyvünket nem áruljuk klasszikus módon: az olvasóra bízzuk, mennyit szeretne adni érte. Az így beérkező adományokat a következő kiadások megjelenésére fordítjuk. A kiadvány, együtt a sorozat korábbi köteteivel elérhető postai úton vagy személyesen Komáromban, a TANDEM irodában.

Kacskaringós élettörténetek - kiadványigénylés

Kacskaringós élettörténetek