Életmesék Pozsonyból és a Szenci járásból

A TANDEM csapata a csallóközi, valamint a gömöri életmesék gyűjteményének kiadása után harmadízben vállalkozott arra, hogy idős emberek élettörténeteinek gyűjtésével gazdagítsa a Felvidék nagyon komplex, sokszereplős történelmi emlékezetét. 2016 júniusában Pozsonyban és a Szenci járásban (Szencen, Éberhárdon és Pozsonyboldogfán) összesen huszonöt idős emberrel készítettünk interjút. A kötetben szereplő élettörténet-részleteket a második világháború és a kitelepítések képei, a szocializmus romjai, a rendszerváltás és a fogyasztói társadalom kialakulása szegélyezik. Az egyes történelmi eseményeket résztvevőként, vagy akár csak szemtanúként megélő generációkkal folytatott beszélgetések a legtermészetesebb módon kapcsolják össze a múltat a jelennel, nyilvánvalóvá teszik, hogy ezeken a történeteken keresztül formálódott társadalmi, kulturális örökségünk. Hogy lehet (túl)élni, embernek maradni a nehéz élethelyzetekben? Hogy lehet feldolgozni és továbblépni a sérelmeken, tragédiákon? Mit lehet kezdeni szüleink, őseink örökségével? Hogy lehet megőrizni egy életen át értékeinket, normáinkat? Legfőképpen: hogy lehet jól megöregedni? Kötetünket ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni közös társadalmi jelenünket.


Könyvünket nem áruljuk klasszikus módon. Az olvasóra bízzuk, mennyit szeretne adni érte. Az így beérkező adományokat a következő kötet megjelenésére fordítjuk.

Az Életmesék kötetek elérhetőek postai úton, vagy személyesen Komáromban, a TANDEM irodában (Duna rakpart 12. - a Danubius kollégium épülete), előzetes egyeztetést követőentandemno@tandemno.sk

 

Életmesék - Pozsony és Szenc