Az iskolai mediáció és az osztálytársi mediátor a gyakorlatban - Mészáros Krisztina, előadás

Az élet játék - élménykonferencia nem csak pedagógusoknak 

Mészáros Krisztina
Mészáros Krisztina

Az iskolai mediáció és az osztálytársi mediátor a gyakorlatban

Az oktatási intézmények gyakran tapasztalják, hogy diákjaik, alkalmazottaik, vezetőik, vagy a szülők közt kialakuló konfliktusok a tanítás minőségére is hatással vannak. Mindezek megnehezítik a további együttműködést is, amely egy iskola esetében elsődleges fontosságú lenne, hiszen a diák hosszú éveket tölt az intézményben. A konfliktusokra, melyek az iskolai élet szerves részei, és az azzal járó feszült helyzetek kezelésére megoldást jelenthet az iskolai mediáció és az osztálytársi mediátor kinevelése.

Az iskolai mediáció azt jelenti, hogy az intézmény konfliktus esetén mediátor segítségével tisztázza, oldja, vitatja meg az esetet, majd közös megoldáskeresés után a felek képessé válnak egy új nézőpont szerint eljárni. Az osztálytársi mediátor a saját közössége szempontjából is fontos, hiszen az azonos korú, empatikus osztálytársi mediátor jó példával jár a többi diák előtt. Őt a mediátor tanítja meg azokra a mediációs eszközökre, amelyet aztán bizonyos gyakorlat után egyedül is képes lesz alkalmazni az osztályban felmerülő konfliktusok oldásánál.

Idén szeptemberben három középiskolában próbálhattam ki a Többet joggal, mint erőszakkal projekt keretén belül az iskolai mediáció és az évfolyamtársi mediátor programot, amelyet a Futureg polgári társulás szervezésében bonyolítottunk le Bott Domonkos Líviával, a visszajelzések alapján sikeresen. Úgy látom, az iskolai mediáció a bántalmazás és az erőszak eliminálása szempontjából is jelentőséggel bír. Hiszem, hogy a jövő iskolái ezeket az eszközöket használva biztonságos környezetet jelentenek majd gyermekeink egészséges szellemi fejlődése szempontjából.

Létszámkorlát: nincs

Futureg PT

Az élet játék - élménykonferencia nem csak pedagógusoknak | részletes program és jelentkezés