2024. 03. 22

Úton önmagamhoz - GYIK, avagy Gyakran Ismételt Kérdések

2024. áprilisától induló, 70 órás önismereti csoportot hirdetünk, amely hosszú távú, gyakorlatorientált, csoportos, pszichodráma alapú önismereti munkát kínál mindazoknak, akik szeretnének tenni magukért, hogy visszataláljanak a valaha volt legjobb, legharmonikusabb önmagukhoz, illetve szintet lépjenek a személyiségfejlődésükben és eljussanak egy olyan működéshez, ahol hétköznapi és szakmai szerepeik legjavát tudják megélni és egy elégedett kapcsolatban vannak önmagukkal. Ennek kapcsán felmerülő, az érdeklődőktől érkező kérdésekre az alábbiakban gyűjtöttük össze a válaszokat. 

  • Mi zajlik egy “átlagos napon” a csoportban? 

A reggeli indítás mindig egy „bejelentkező kör” lesz, amelyben a csoporttagok megosztják egymással, hogy hogyan érkeztek, mi foglalkoztatja őket, mekkora nyitottsággal és milyen hangulatban érkeztek. Ez előtt vagy után mindig hagyunk teret és lehetőséget a megérkezésre, ráhangolódásra, hiszen az ilyen jellegű csoportmunka igényli, hogy a mindennapi pörgésből át tudjunk zsilipelni az önmagukra figyelés felé. A csoportfolyamat kezdetén több olyan gyakorlatot viszünk majd, amelyben egyfajta tükörbe nézésre, önvizsgálatra lesz lehetőség – a témáink csiszolására. Ezek történhetnek valamilyen alkotás vagy mozgás segítségével, párokban való vezetett beszélgetés formájában. 
Minden csoportos napban lesz olyan rész, amelyet a természetben töltünk, vagy a délelőttben vagy pedig az ebédszünet után. Több helyszínt kinéztünk, ahová Komárom közelében el tudunk menni. Ezeket a részeket olyan kinti gyakorlatok keretezik majd, amelyekben a séta, meditáció, a természettel való találkozás és ez által való befelé figyelés valósul meg. 
Minden alkalommal lesz úgynevezett „nagy játék”, ami lehet egy csoporttag által hozott téma feldolgozása, vagy valami olyan vezetett gyakorlat, amelyben tapasztalati alapú tanulás valósul meg, majd az átélt élményekre reflektálunk és ez után azt nézzük meg, hogy a játékban tapasztaltakat hogyan lehet visszaültetni a mindennapi életbe. 

  • A pszichodráma olyan, mint a családállítás? 

Igen, a pszichodráma hasonlít a családállításra, de sokkal inkább a protagonistát (főszereplőt, témagazdát) emeli fókuszba. A pszichodrámában a főszereplő választja ki, hogy kik jelenítsék meg a történetének szereplőit és milyen mondatokat mondjanak, mit képviseljenek, ő hangosítja ki szerepcserék által, hogy mit éreznek a szereplők. A pszichodráma módszerének lényege, hogy belső lelki tartalmakat (érzéseket, belső hangokat, az életünk valós szereplőit) jelenítünk meg a játéktérben és az ő párbeszédükből, interakciójukból kiindulva lépünk az adott helyzet feldolgozása, „átrendezése”, feloldása felé. Bővebben hallgassátok meg a pszichodrámáról szóló podcast-epizódunkat itt: https://www.youtube.com/watch?v=fT_7e8yN-wk

  • Miért ne “dolgozz magadon”?

Mert így is sokat dolgozol. Érthető, ha kötelességeid mellett a szabadidődben (ha akard egyáltalán ilyen) kevés energiád jut önmagadra. Nem kell, hogy újabb kötelességként tekints az önfejlesztésre. A fejlődés csak természetes ütemben mehet végbe, amikor készen állsz a változásra, változtatásra. A “dolgozz magadon” erőltetett tevékenységnek hangzik.
Hiszünk benne viszont, hogy érdemes elindulni és foglalkozni magunkkal, annak érdekében, hogy kívül-belül jól legyünk.

  • Önzőség-e az énidő?

Az énidőt gyakran ítélik haszontalannak az önmagára időt szánó embert pedig önzőnek. Környezetünk nyomására könnyen teljesítményorientálttá válhatunk. A hétköznapi feladatok, felelősségek mellett nehezen fordítunk figyelmet a rendszeres énidőre, ami pedig kulcsfontosságú lenne, hogy kiegyensúlyozottan tudjunk működni a mindennapokban. Akkor tudunk adni, ha van miből. Ha nem fordítunk időt magunkra, energiáink visszatöltésére az kimerültséghez és végül valóban önző hozzáálláshoz vezethet.

  • Miért jobb „úgy maradni”, mint változni és miért érdemes mégis a változást választani?

„Úgy maradni”, azaz a komfortzónában maradni, kényelmes, ismerős és biztonságos.
Ha érezzük, hogy valami nincs rendben, nem felel meg az az állapot és helyzet, amiben vagyunk, akkor viszont érdemes nem „úgy maradni“, hanem  változtatni.
A változás félelmetes. Új helyekre elmenni, új emberekkel találkozni, ismeretlen dolgot, tevékenységet kipróbálni mindig bizonytalanságot és kockázatot jelent. Ha ennél ellenére nyitunk a változás és változtatás felé, az rengeteg lehetőséget és fejlődést hozhat magával. 

  • Miért kell vezető az erdőben sétáláshoz (erdőfürdőhöz)?

Nem kell, hiszen egyedül is kimehetsz sétálni. De megteszed? 
Az erdőfürdő nem egy egyszerű séta, hanem egy tervezett és vezetett folyamat. A vezető a shinrin-yoku módszerének ismeretében segít, hogy visszakapcsolódj a természethez, és megszabadulj a stressztől. Enmellett tartja a biztonságot jelentő kereteket, hogy gondtalanul elmerülhess az erdőben és megnyilvánulhass, ha szeretnéd megosztani a gondolataidat és érzéseidet.

  • Ha a papírra bal oldalra rajzolok, akkor az a múltat jelenti, ha jobbra akkor a jövőt? 

Sajnos nem ilyen egyszerű. A rajzelemzés ennél komplexebb, az elemző pedig több dolgot is figyel a képek térbeli elrendezésén kívül. Figyelembe kell vennie a méreteket, színeket, formákat, vonalak erősségét, az apró részleteket és még a rajz készítésének folyamatát is. 
Mutasd a rajzod, megmondom ki vagy? A rajzolás (és minden más képzőművészeti alkotási folyamat) önkifejezés. A rajzok kifejezik a rajzoló személyiségét, egészségi állapotát, jellemzik kapcsolatait, viszonyát külső és belső világához. Belső tartalmaink papírra vetve megfoghatóvá, (át)láthatóvá és ezáltal kezelhetővé vállnak. A rajzvizsgálati szakértő megfelelő rajztesztek választásával, kérdéseivel segíti azok megértését és a hiteles következtetések levonását. Miért jó módszer? Mert (ön)kifejező. Gyakran a rajz többet tud a rajzolóról, mint ő magáról. Egyszerű (nem kell hozzá rajztudás). Fesztelen, játékos, könnyed.

  • Mi van, ha eltévedek egy erdőjárás közben? 

Nem gyakori, hogy valaki eltéved, hiszen egymástól látó vagy legalább hallótávolságon belül maradunk. A csoportos erdőfürdőkön vagy együtt haladunk, vagy külön utakon járunk, de időközönként összegyűlünk egy körben. Ebben segítségünkre van a visszahívó-hang, ami ha elhangzik a vezetőtől tudjunk, hogy találkozásra hív bennünket.
Az erdőben mindig csendben kell lenni és az ösvényen maradni? Illik vagy nem illik virágot szedni/mohát letépni/köveket hajigálni/sikítozni? 
Az erdőfürdőn az erdőre való rácsodálkozással és az elmélyüléssel együtt megérkezik a természet iránti tisztelet is bensőnkbe. Így nem zavarjuk meg a folyamatokat, nem okozunk visszafordíthatatlan károkat a környezetünkben. Viszont mi is élő és cselekvő részei vagyunk, leszünk az erdőnek, így természetellenes lenne, ha nem tehetnénk semmit. Ha jól esik, és számunkra fontos jelentéssel bír, szakíthatunk le virágot, követ hajíthatunk a vizbe, egyensúlyozhatunk a kidőlt fatörzseken, adhatunk ki hangokat…

  • Meddig kell befizetni a részvételi díjat? 

Ha szeretnél élni az egy összegben történő befizetés után járó kedvezménnyel, akkor április 8. a határidő, ezt megteheted utalással a TANDEM bankszámlaszámára vagy készpénzes formában az irodában (Duna rakpart 12.  - a Danubius kollégium épülete, 1. emelet 209.
945 01 Komárom, Szlovákia) – munkanapokon 8:15 és 15:00 között. 

Ha a részletfizetési lehetőséggel szeretnél élni, akkor minden alkalommal a kezdés előtti fél órában tudod fizetni az aznapi díját a csoportnak, valamelyik csoportvezetőnél, vagy előre egyeztetett időpontokban, több alkalmat egyszerre térítve. Erről egyénileg tudunk egyeztetni. 

  • Ha a webinárium előtt jelentkeztem, akkor is igényelhetem a webinárium-kedvezményt? 

Igen, a webinárium-kedvezmény akkor is érvényes, ha már korábban jelentkeztél. 

  • Lehet-e részletekben fizetni? 

Igen, van részletfizetési lehetőség olyan módon is, hogy minden alkalommal az aznapi csoport díját fizeted, illetve olyan módon is, hogy előre egyeztetve 2 vagy 3 részletre bontod a teljes csoportfolyamat díját. 

  • Hol lesz az elvonulás?

Jelen pillanatban nem tudjuk még a pontos helyszínt, több lehetőségben gondolkodunk. A cél, hogy jól megközelíthető, de teljesen természetben lévő helyszínt találjunk, ahol elfogadható szállás és csoportszoba is rendelkezésre áll. A jelentkezési határidő lejárta után elkezdünk intenzíven munkálkodni azon, hogy kiválasszuk a legjobb helyszínt az elvonulásra.  

  • Mi van, ha jelentkeztem, de menet közben rájövök, hogy ez nem nekem való?

A csoportba való elköteleződés a második alkalommal lesz aktuális, ez azt jelenti, hogy az első nap tapasztalatai alapján van lehetőséged „meggondolni magad”. Ezen felül pedig arra biztatunk mindenkit, hogy amennyiben úgy érzi, hogy legszívesebben menekülőre fogná, előbb egyeztessen a csoportvezetőkkel, hiszen nagyon sok esetben csak egyfajta félelemből fakadó ellenállás kapcsol be, amely inkább azt jelzi, hogy jó helyen vagy, mert valami minőségi változás felé indultál el. Ha bizonytalanság van benned ez ügyben, beszéljünk akár a csoportfolyamat keretében, akár külön időt szánva erre. 

  • Jönnék, nagyon tetszik a leírás, de nem felelnek meg az időpontok, mit tegyek? 

Elsősorban is mérlegelj, hogy ha a csoport által kínált lehetőségek nagyon tetszenek, akkor nem tudsz-e az egyéb elfoglaltságaidon változtatni és mégis megoldani, hogy ott lehess. Másodsorban mérlegeld azt is, hogy ha egy alkalommal nem is leszel ott, a további hat nap jelenléte megéri-e neked, hogy jelentkezz. Harmadsorban pedig jelezd nekünk, hogy érdekel egy ilyen lehetőség, hogy a következő alkalommal, amikor meghirdetünk hasonló csoportot, tudjunk szólni neked időben. 

  • Nekem nagyon nehezemre esik idegenek előtt beszélni magamról, akkor ez nem nekem való? 

Nagyon kevesen élnek közöttünk olyanok, akiknek nem jelent izgalmat, ha mások előtt kell beszélniük magukról. Eleve úgy nőttünk fel, hogy nagyon kevés mintát kaptunk arra, milyen, amikor belső, lelki „dolgainkat” kifejezhetjük (és van egy másik fél, aki  meghallgat, ítélkezés nélkül és nem akarja belénk fojtani a szót/sírást). Nagyon sokaknak nincs is igazán szókincsük az érzéseik, félelmeik, önmagukról alkotott képük kifejezésére. Ez normális. Hogyha félsz attól, hogy mások megítélnek azért, amit érzel, vagy amilyen vagy, az is normális. A csoport arról szól, hogy megteremtsünk egy olyan légkört, ahol megtapasztalhatod az elfogadást, kíváncsiságot, támogató hozzáállást. És hogy mutassunk olyan eszközöket, amelyek segítségével ki tudod fejezni magad. Emellett pedig hogy ráláss olyan összefüggésekre a motivációid, lelki hajtóerőid és az életed történései kapcsán, amelyeket eddig nem vettél észre. 

 

Velünk tartasz? Kattints IDE töltsd ki a jelentkezési lapot!