2013. 06. 10

A tehetség feltárása, támogatása és fejlesztése a tanító felelőssége

A programban résztvevő TANDEM-es munkatársak

Tehetségnapot tartottak képzőink a búcsi Katona Mihály Alapiskolában. Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által bejegyzett akkreditált kiváló Tehetségpontként műkődő iskolában pedagógusoknak és diákonak szóló programot tartottunk tehetséggondozás témában.

A diákoknak szóló csoportfoglalkozás központi témája a Hol az én tálentumom? kérdés volt. A foglalkozást vezető két képző - Horváth Molnár Andrea és Rabec István célja a résztvevők tudatosságának növelése volt saját tehetségükkel kapcsolatban. A foglalkozás során igyekeztek feltárni annak a lehetőségeit, hogy hogyan tudják a diákok tehetségüket a jövőben kamatoztatni, és rámutattak arra is, hogy a tehetségük fejlesztésében mindenkinek egyéni felelőssége van. Azzal együtt, hogy a diákok különböző évfolyamokból voltak válogatva, sikerült mindannyiuk számára tanulságos programot összeállítani: találkozhattak saját kitartásukkal és küzdésükkel, valamint élményt szereztek abból is, hogy személyüségük formálása elsősorban saját kezükben van. Kifejező a foglalkozás sikerességére nézve az egyik diák visszajelzése, amely így szól: "Köszönöm, hogy itt voltatok és bátrabbá tettetek!".

A diákok csoportfoglalkozásával egyidőben zajlott a pedagógusoknak szóló műhelymunka is Hodossy Katalin vezetésével. A műhelymunka témája a tehetséggondozás volt, azon belül is a tanító tehetséggondozásban vállalt szerepe. A műhelymunka résztvevői megvitatták a tehetséggondozó szereppel járó feladatokat, felelősségeket és motivációkat. A műhelymunka második részében pedig csatlakoztak a diákcsoport képzői is, akik beszámoltak a diákokkal való munka menetéről.

A tehetségnapról a média is beszámolt. 

Pillanatképek a diákoknak szóló csoportból: 

Image

Image

Image