2015. 12. 11

A nő és a férfi: hadban állni vagy örömben élni?

A TANDEM nonprofit szervezet meghívására Pozsonyban tartott előadást  "A nő és a férfi: hadban állni vagy örömben élni?" címmel Dr. Bagdy Emőke író, pszichoterapeuta és klinikai szakpszichológus. Az egészséges, egymást támogató párkapcsolat lelki feltételeiről volt szó energikus és humoros - hamisítatlan Bagdy Emőke megközelítésben.

A professzor asszony egy Karinthy Frigyes idézettel szemléltette a párkapcsolati kihívások esszenciáját: „Férfi és nő, hogyan is érthetnék meg egymást amikor mind a kettő mást akar; a férfi a nőt, a nő a férfit.” A férfiak gondolkodása bal agyfélteke orientált, ezért a nőkhöz képest számukra nehezebb annyit és olyan minőségben érzelmekkel foglalkozni. Azért fontos ez, mert felmérés is igazolja, hogy a 20 és 30 év közötti nők által vágyott, keresett legfontosabb férfi kvalitások egyike - a megfelelő mértékben domináns viselkedés mellett - az érzékenység. Tehát a konfliktusok részben biológiai különbözőségünkből erednek, különböző mértékben viselkedünk érzelmesen, illetve logikusan.

A genetikailag kódolt különbözőségek mellett fogyasztói társadalombeli életfelfogásunk is eltávolít minket egymástól. Hajlamosak vagyunk a konzumkultúra szabályait kiterjeszteni párkapcsolatainkra is. A "vedd meg, használd, dobd el és szerezz újat" vásárlási ciklus logikáját az emberközi kapcsolatainkban, így a szerelmi életünkben is alkalmazzuk. Gyakran tekintjük tárgynak egymást, sokkal inkább saját használatra felhasználható funkciót látunk a másikban, semmint életre szóló lelki társat, érző emberi teremtést.

A biológiai és a társadalmi tényezők után a professzor asszony az egyéni tulajdonságokat vizsgálta: "ki, mit hoz magával a párkapcsolatba puttonyában?" Különbözőek vagyunk és egyedi történetekkel, háttérrel 'érkezünk' a párkapcsolatainkba. Fontos, hogy gyerekeink jövőbeli lelki egészségét baba korban alapozhatjuk meg. Azok a gyerekek, akik 1 éves korukig édesanyjuk osztatlan figyelmében fürdőzhettek, sejtmemória szinten rögzítik a gondoskodó szeretet, ragaszkodás és hűség érzet alapélményeit, melyek lelki egészségük alapjait fogják képezni felnőtt korukban. Párkapcsolati szinten ez a másik fél iránti kötődésben és bizalomban nyilvánul meg. Kisebb eséllyel válik az ilyen gyerekekből folyamatos szeretet visszaigazolást és a másik felett kontrollt igénylő 'felnőtt'. Tehát szülőként sokat tehetünk gyermekeink jövőbeli boldogságáért.

A párkapcsolat szervezhető, formálható kapcsolati forma. Azoknak a pároknak, akik "szövetségre lépés" előtt állnak, érdemes több dolgot végiggondolniuk. Bagdy Emőke azt javasolja, hogy ne legyünk restek megismerni a másikat - igenis beszélgessünk gyerekkorunkról, szüleinkkel és környezetünkkel való kapcsolatunkról, mert egymás 'történelmének' a megismerése jelentősen megkönnyíti az együttélést. Osszuk meg egymással, hogy milyen erényeket látunk a másikban - ez jó fokmérője annak, hogy hogyan látjuk magunkat és hogyan lát minket a másik fél. Tervezzünk közösen, ne bízzunk feltétel nélkül az idő múlásának problémamegoldó 'képességében'. Amennyiben közös jövőnket szimbiózisban formáljuk, a harmónia elérése és fenntartása is könnyebben valósítható meg.

A konfliktuskezelés módszertanát tekintve a kulcs, hogy ne azonosítsuk magunkat a felmerülő problémával - hívja fel a figyelmet a professzor asszony. A nézeteltéréseket ne személyünk elleni támadásként interpretáljuk, sokkal inkább megoldásközpontú, ha elvonatkoztatjuk azt magunktól. Ugyanígy nem a másik fél megváltoztatása a cél, az rendszerint gyerekes dacra, ellenállásra ösztönöz. A konfliktus kezelést problémaközpontúak közelítsük meg, ne személyközpontúan.

Férfi és nő együttes "örömben élése" tehát lehetséges, derül ki Dr. Bagdy Emőke előadásából, azonban tudatos együttműködésre van ehhez szükség.