2014. 03. 04

Mesterségem cíMERRE? Pályaválasztási nap középiskolásoknak

Az egésznapos rendezvény célja, hogy a harmadikos és negyedikes osztályok diákjai számára segítséget nyújtsunk a pályaválasztás útján, mégpedig úgy, hogy élő példákon keresztül mutatjuk meg nekik egy-egy foglalkozás, hivatás szépségét és kihívásait, mindennapjait és mindenféle egyebet, amire a fiatalok a pályaválasztás küszöbén kíváncsiak lehetnek.

Az egész napos program egy négyórás kiscsoportos foglalkozással kezdődik (8.00-12.00) az egyes osztályokban. A csoportozás célja, hogy különböző játékokkal és szituációs gyakorlatokkal segítsünk a diákoknak megfogalmazni erősségeiket, vágyaikat, céljaikat, amiket el szeretnének érni a jövőben.

Ezt követi a délutáni rész, melynek központi eleme az Élő Könyvtár. Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik. A lényege, hogy a diákok személyesen tudjanak elbeszélgetni egy-egy foglalkozás képviselőjével, fel tudják tenni a kérdéseiket a szakmával kapcsolatban, s első kézből kapjanak választ. Sokat segít ez abban a diákoknak, hogy valós képet kapjanak a szakmákról s ezáltal könnyebben tudjanak helyesen választani.

Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlanak egyéb alternatív programok is, melyek mind a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szólnak. A legtöbb alternatív program játékos formában zajlik, hogy érdekeltté és motiválttá tegye a diákokat arra, hogy foglalkozzanak a jövőjüket érintő fontos kérdésekkel. Ezek közé tartozik a „Felvételizz okosan!” társasjáték ahol az egyetemi évekről tudhatnak meg információkat a diákok játékos formában. A kreatív standon saját névjegykártyákat és motivációs pitéket készíthetnek, szimulált állásinterjúkon kipróbálhatják, milyen kérdések várhatnak rájuk a felvételi beszélgetéskor. Egy külön teremben video-CV-ket is készíthetnek magukról: két perc alatt kell elmondaniuk magukról minden olyan információt, amit úgy gondolnak, hogy fontos ahhoz, hogy megkapjanak egy előre kiszemelt állást. Ezen kívül fényképezkedhetnek diplommal a kezükben s talárban, s végig bekötött szemmel végig mehetnek egy kötélpályán is. A diákoknak a nap folyamán lehetőségük lesz elbeszélgetni egy pályaválasztási tanácsadóval is.

A diákoknak a nap folyamán lehetőségük van:

 • személyesen elbeszélgetni egyes foglalkozások képviselőivel
 • megnézni, hogyan mutatnak talárban és diplomával a kezükben
 • állásinterjú-gyakorlatokban kipróbálni magukat
 • életút-kötélpályán kipróbálni a bátorságukat
 • elbeszélgetni egy pályaválasztási tanácsadóval
 • információkat kérni a felsőoktatási intézményekről Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban
 • saját névjegykártyát, életrajzot és motivációs levelet készíteni
 • képzeletben előreröppenni az időben és ránézni, hogy fog kinézni az életrajzuk 10-15 év múlva

A nap programja a következő:

7:30 – 8:00 Gyülekező a diákok számára a nekik kijelölt osztályokban

8:00 – 12:00 Kiscsoportos játékos foglalkozás osztályonként pályaválasztás témában

12:00 – 13:00 Ebédszünet

13:00 – 13:30 A délutáni programok nagycsoportos nyitása a tornateremben

13:30 – 15:30 Párhuzamos programlehetoségek a tornateremben, egyéni és kiscsoportos formában.

15:30 – 16:00 Közös zárás a tornateremben

A délutáni programok:

 • Élő Könyvtár
 • Kreatív stand
 • Egyéni tanácsadás
 • Próba-állásinterjú
 • Diplomás előKÉP
 • Felvételizz okosan!-társasjáték
 • Életpálya-Kötélpálya
 • Video-CV

Eddig megvalósult pályaválasztás napok:

2011. május 17.: Komárom, a MARIANUM Iskolaközpont elsős, másodikos és harmadikos diákjainak
2011. december 12.: Érsekújvár, a Pázmány Péter Gimnázium harmadikos és negyedikes diákjainak
2012. december 5.: Komárom, a MARIANUM Iskolaközpont, a Selye János Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola diákjainak
2013. október 21.: Nagymegyer, a Corvin Mátyás Gimnázium és Kereskedelmi Akadémia negyedikes diákjainak.

A Mesterségem cíMERRE? rendezvényünkről rendszeresen tudósít a média is. Íme egy csokorra való a program médiamegjelenéséből:

Új Szó, 2011. május 26.
Vasárnap, 2011. július 7.
Az STV magyar adásában és a Duna TV-ben megjelent riport, 2013. február 4.
Bumm.sk, 2013. október 16.
Pátra Rádió, 2013. október 21.
Paraméter, 2013. október 17.
Felvidék.ma, 2013. november 29.

A program 2013-ban elnyerte az év legjobb karrier-tanácsadói szolgáltatásának járó díjat a szlovák Euroguidance országos versenyén. 

A szakmai zsűri indoklása:

 „A dunaszerdahelyi TANDEM, n.o. érdekes interaktív tanácsadói programot kínál a középiskolásoknak, melynek célja, hogy fejlessze a fiatalok pályadöntéshez szükséges készségeit és képességeit. A programnak fesztiváljellege van, a szervezők és tanácsadók a munkaerőpiacról nyújtanak információkat, melynek során olyan módszereket alkalmaznak, amelyek fejlesztik a résztvevők kompetenciáit és támogatják őket a jövőjük tervezésében. A szolgáltatás innovatív jellege abban rejlik, hogy a nemformális eszközök széles tárházát alkalmazza a pályaválasztás és a jövőtervezés témájára. Értékeljük a széleskörű aktivitásokat, és azt is, hogy a tevékenységét a szervezet a nemzeti kisebbségek körében is végzi.”

A szakmai zsűrit az Euroguidance Központ, a Gyermek- és Patopszichológiai KutatóintézetPedagógiai-Pschichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központok és a Nevelési Tanácsadók Szövetségének képviselői alkotják.

A díjátadásra szerdán, 2013. november 27-én került sor egy konferencia keretén belül.

Image

  

Image

  

Image

  

Image

További képek a 2011-es komáromi és a 2013-as nagymegyeri pályaválasztási napról, illetve egy 2013-as prágai konferenciáról, ahol a cseh kollégáknak mutattuk be a programot.

További információk itt olvashatók a programról.