2016. 04. 19

Mesterségem CiMERRE? Pályaválasztási nap Ipolyságon a Szondy György Gimnáziumban

mcm_szondy_2016

2016. április 15-én idén első alkalommal került megrendezésre Ipolyságon a Mesterségem CiMERRE elnevezésű rendhagyó pályaválasztási nap. A program különlegességét fokozta, hogy egy újszerű kezdeményezés, a Perspektíva Program nyitórendezvényeként valósulhatott meg.

A Perspektíva Program kidolgozását a felvidéki magyar középfokú oktatási intézmények megerősítése, körülöttük formálódó közösségek támogatása motiválta. A program kidolgozásában oroszlánrészt vállalt Pathó Marianna, aki egyben a TANDEM trénerjelöltje is, illetve az ipolysági Szondy György Gimnázium, hogy a Felvidéken elsőként Ipolyságon leheljenek életet a programba.

A Perspektíva Program alapvetően két részből áll, az Öregdiák Hálózatból és a Pályaválasztási Mentorprogramból. Az Öregdiák Hálózat célja, hogy az iskola volt diákjai az iskola befejezése után, ne szakadjanak el teljesen az intézménytől. A program működtetése érdekében létrehoztak egy weboldalat, ahol a volt diákok virtuális térben találkozhatnak egymással, leírhatják mi történt velük a gimnázium befejezése óta. A program Pályaválasztási Mentorprogram része azoknak az iskola fiataljainak próbál segíteni, akik még nem hoztak döntést a továbbtanulással kapcsolatban. Ennek keretén belül a jelenlegi diákok az online rendszer segítségével kapcsolatba tudnak lépni olyan mentorokkal, akik egyben az intézmény volt diákjai, hogy megszerzett tudásukra és tapasztalataikra támaszkodva nyújtsanak segítséget a diákoknak, hogy tudatosabban hozzák meg életük első fontos döntését.

Ahhoz, hogy a diákok kellőképpen rá tudjanak hangolódni a Perspektíva Program nyújtotta lehetőségekre, a pénteki nap folyamán a TANDEM szakképzett trénerei tartottak kiscsoportos foglalkozásokat az egyes osztályok számára, ahol önismereti gyakorlatok mellett egymásnak adott és egymástól kapott visszajelzést gyakorolhatták a diákok, a nem formális módszertan eszközein keresztül. A délelőtti foglalkozások után délben Petrezsél Zsuzsanna, a Szondy György Gimnázium igazgatónője, valamint Pathó Marianna, a program koordinátora, az ünnepélyes megnyitó keretén belül ismertették a programmal kapcsolatos tudnivalókat a jelenlévő diákokkal, mentorokkal (öreg diákokkal) és tanárokkal. Ezután a tornateremben kezdetét vette a pályaválasztási nap délutáni programja, ahol a diákok számára nyolc állomást készített elő a TANDEM csapata, így segítve a diákokat a pályaválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában. Az Élő Könyvtár könyvei ezen alkalommal 26-an voltak, akik egyben a Perpesktíva Program mentorai közül kerültek ki. Ők biztosították a résztvevők számára az első kézből kapott információkat az egyes szakmákról. A Kreatív standon névjegykártyákat, motivációs pitéket, életrajzokat készíthettek, amelyekkel aztán a diákok kipróbálhatták magukat egy játékból igazi Próba állásinterjún. Nagy vidámságra és gyakorlati tanulásra adott lehetőséget a Felvételizz okosan! nevű társasjáték, ahol a diákoknak különböző mezőkön végig haladva kellett teljesíteniük a rájuk szabott feladatokat. Az egyetemekkel, az egyetemi évekkel és felvételi rendszerekkel kapcsolatosan kaphattak pontos információt az Infóstandon. Az Egyéni Tanácsadás során nyílt a diákoknak lehetősége arra, hogy egy Karrier tanácsadó segítségével kerüljenek közelebb a saját vágyaikhoz, valamint olyan kérdések megválaszolásához, mint a „Nem tudom, hogy mi szeretnék lenni?”, vagy a „Nem tudom, hogy miben vagyok jó?”. A vizualizációs technika segítségül hívásával a diákok kipróbálhatták, milyen is lesz majd egykor az egyetem elvégzése után talárban, diplomával a kezükben büszkén mosolyogni a kamerába, mindezt a Diplomás előkép állomáson. Az izgalmakat és a kihívásokat kedvelőknek pedig lehetőségük nyílt az Életpálya - Kötélpályasorán megtapasztalni, milyen is, amikor az élet nem várt áldásokkal és akadályokkal lepi meg őket.

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.