2019. 08. 12

Labirintus udvar 2019

labirintus_udvar_17.szerda-ag-8

 

A 2019-es Labirintus udvar számokban: 5 nap, 12 szervező-önkéntes, 23 előadó, 1 kutya, 5 labirintusjárás, 14 workshop, 5 előadás, 2 kerekasztal, 4 VándorLáss-est, 40 órányi teaház nyitvatartás számtalan liter teával és limonádéval, 5 kör a labirintusban, több kiló kő és szemét mint a labirintus alapja, rengeteg felkészüléssel töltött idő, sok-sok látogató, több tucat élmény.

Most pedig nézzük meg, mit is jelentenek ezek a számok. Az önkéntesek hétfő délben megérkeztek, és mindenki keze alatt égett a munka, hogy az udvar a legjobb formájában tudja fogadni a látogatókat. A puha párnák új huzatba öltöztetve, a székek ragyogva, a molinók felrakva, a színes batikolt kendők a helyükön, a teaház megtöltve élettel, teával és limonádéval, a bögrék felsorakoztatva, az önkéntesek tele mosollyal, várakozással, felkészültséggel. Minden adott volt, hogy a Labirintus udvar megnyissa kapuit.

Minden nap Labirintusjárással kezdődött. Az idei labirintus különleges volt, ugyanis a kövek mellett rengeteg műanyag szemét képezte az alapját, viszont sok gyönyörű, éppen bimbózó virágot is megtalálhattunk benne. Molnár Kriszta, Halász Anita és Urbán Péter vezetésével volt lehetősége az udvarba látogatóknak bebarangolni ezt a nem mindennapi labirintust és ezáltal közelebb kerülni önmagukhoz.

A barátságos kis teaház nyitvatartására mind az öt nap lehetett számítani. Te is jártál ott? Emlékszel még, melyik volt a kedvenced? A bodzás álom, trópusi vihar, maci kedvence, Csipke Rózsika, mesés menta, lazító levendula…és még sorolhatnánk az ínycsiklandó kínálatot J

Esténként varázsszőnyegre ülhetett a kedves közönség, és minden nap más tájra repítették el a VándorLáss-estek előadói.  Kovács Tamással a kerékpáros utakba nyerhettünk betekintést, Kovács Domonkos és Kovács Kovi Zoltán Andalúziába kalauzolt minket Voda Zsófia kérdésein keresztül, Budai Atillával Grönlandon és Kamcsatkán járhattunk. Kocsis Dóri és Német Edvárd pedig egy aktuális témát tárt elénk, mégpedig azt, hogy hogyan lehet hulladékmentesen utazni, úgy hogy, mi is és a természet is jól érezze magát.

Szó volt már a reggelről, az estéről, de mi történt a kettő között? Rengeteg sokszínű workshopon volt lehetősége részt venni annak, aki betért az udvarba.

Kaszmán-Saróka Liliánával a saját szokásainkat lehetett nagyító alá venni.  A szerda reggelt nem is lehetett volna jobban indítani, mint Görözdi Ráhel művészetterápiás workshopjával.  Kovács Zoltánnal a derűs Önmagunk felé kerestük az utat, a megnyugvás, lelassulás jegyében. NLP…mégis mi lehet ez? Miben tud segíteni a mindennapjainkban a neuro-lingvisztikus programozás? Akik részt vettek Sikula Gábor workshopján, választ kaphattak erre a kérdésre, illetve a módszer alapjait is elsajátíthatták, kipróbálhatták. Ellazulás, megpihenés, felfrissülés, masszázs… ki ne vágyna ezekre? Matis Iván útmutatásával volt lehetőség megtanulni masszírozni, illetve élvezni a masszázs üdítő hatását. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga. Egyre többen jógáznak, egyre többet lehet hallani a jóga pozitív hatásairól. Viszont a gyerekjóga még csak most kezd beszivárogni a köztudatba. A gyerekjógáról és hatásairól mesélt és hozott gyakorlatokat Földes Viktória. A szülők nagy kérdése: mikor óvoda-vagy iskolaérett a gyerek? Melecski Júliával és Barthalos Rékával lehetett körbejárni a témát. Igazi élményben lehetett része azoknak, akik játszottak Kantár Hajnalkával és Váczi Zoltánnal az Élmény. Játék. Pedagógia workshopon. Könyvfitnesz volt a címe Peniasko Vica és Bolemant Lilla péntek reggeli foglalkozásának. Jó nehéz könyvek emelgetése volt  a program? A fitnesztermek órarendjében ilyen óra nincs…mit kellett itt csinálni?Irodalomterápiás módszerbe volt lehetőség betekintést nyerni és ennek köszönhetően ismerkedni az érzéseinkkel. Nagyon hasznos a mindennapjainkban a helyes konfliktuskezelés, melyben Rabec István volt a segítségünkre. Szombat reggel az innovációról beszélgettünk Lelovics Andreával. Akárhol is dolgozol, biztosan résztvevője vagy különböző meetingeknek, melyeket általában nem az izgalmas szóval jellemeznénk. Páll Gábor megmutatta, hogy mégis hogyan egyeztethető össze a meeting és az izgalom fogalma.  A Labirintus udvarzáró workshopja egy relaxációval fűszerezett Lelkifröccs volt Gyetvai Annával.

Itt hátra is dől a kedves olvasó, „Hű, ez aztán a választékos és sokszínű program”.  Van, aki azért gondolja ezt, mert ott volt velünk a héten, és fel-felidéződik egy-egy pillanat, gondolat, élmény, van, aki pedig csak ámul, és biztos benne, hogy jövőre nem szeretné kihagyni, akármi történjék is.

Igen ám, csak hogy a cikknek még korántsincs vége. A labirintusjárás, a VándorLáss-estek és a workshopok mellett előadásaink is voltak. Emlékeztek még? Ti melyik előadáson vettetek részt? Melyikből vittetek haza magvas, megindító, motiváló gondolatokat? Segítek egy kicsit az emlékezésben. Kommunikálunk minden egyes nap a szavak, a testünk, a mimikánk segítségével. Az életünk egyik alappillére a kommunikáció, viszont nem mindegy hogyan csináljuk. Erről mesélt nekünk Urbán Péter. Szerdán egy kerekasztal-beszélgetés részesei lehettünk, ahol három pedagógus-szakember Kantár Hajnalka, Rakottyay Katalin és Halász Anita világították meg több szempontból a játék helyét az iskolában. A folyamatos rohanó világunkba a cuccainkat hol ide pakoljuk, hol oda, egy csomó szükségtelen dolgot sajnálunk kidobni, vagy egyszerűen elfelejtjük, hogy létezik. Ez így megy körbe-körbe, mígnem eluralkodik a lakásunkon a káosz. Cserta Szandrától kaphattunk pár hasznos tippet, hogy hogyan is tudunk ezen változtatni.  Szegi Aranka és Viola Melinda a mostanában oly sokat emlegetett környezettudatos életmódot választották kicsit más-más megközelítésből. A tapasztalataikról beszélgettek Kaszmán-Saróka Liliánával és persze a közönséggel. Elérkezett a péntek este, és a táborozók teljesen megtöltötték a Labirintus udvart, ugyanis Pál Feri atya látogatott el hozzánk. Nagyon aktuális témát hozott magával, a kiégés témáját. Szokásához híven humoros, gondolatébresztő, őszinte, tanulságos és hiteles előadást tartott, melynek minden percét élvezni lehetett. A 2019-es Labirintus udvar legutolsó programpontja Ujpál Emőkével és Nagy Annamáriával egy színvonalas előadásnak indult és közvetlen beszélgetésként ért véget a párkapcsolatokról, a benne zajló veszekedésekről és lehetséges megoldásokról.

A visszaemlékezés már majdnem teljes. A cikk elején ott a rengeteg szám, melyek igazolják mennyiségileg is a sok munkát, befektetett energiát, hogy az udvar idén is ennyi minőségi és színes programmal tudott működni. Egy-egy gondolattal felidéztük az előadásokat, workshopokat, így már csak a képek nézegetése maradt hátra. Remélem, minél több képen megtalálod magad,  és örömmel emlékszel vissza a Labirintus udvarban töltött élményeidre. Vidd hírét az udvarnak, és találkozzunk egy év múlva, 2020-ban is! :)

Az élménybeszámoló szerzője Gyetvai Anna viselkedéselemző, pszichológia szakos hallgató, Labirintus udvarunk önkéntese.

A képekért köszönet a Gombaszögi Nyári Tábor Médiós csapatának: Kovács Krisztiánnak, Beňo Zsuzsinak, Bede Rékának, Balasi Zsoltinak, Hanák Zolinak és Angyal Gábornak.