2022. 04. 30

Iránytű projekttalálkozó Komáromban

Április 25. és 27. között valósult meg az Iránytű elnevezésű ERASMUS projektünk második találkozója. A projekt keretében egy kiadványt készítünk a pályaorientáció, munkakeresés, és vállalkozóvá válás témakörökben a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára. A projekt három ország együttműködésével jött létre: partnereink Magyarországról a békéscsabai Játszótér Közhasznú Alapítvány, Romániából a székelyudvarhelyi Harghita Business Center, Szlovákiát pedig a komáromi TANDEM nonprofit szervezet képviseli. A kiadványban összegyűjtjük azokat a tapasztalatainkat, tudásunkat és jó gyakorlataikat, amelyekkel segíthetjük a fiatalokat a munka világában.

Iránytű

A találkozó első napját a készülő kiadványunk tartalmi elemeinek fejlesztésének szenteltük, amely során sok új ötletet és izgalmas témát gyűjtöttünk össze. A terveink szerint a kiadványban helyet kap majd az az elméleti tudás, amely a fiatalokkal foglalkozó szakembereknek és pedagógusoknak segít eligazodni mindhárom fő témánkban. Emellett fontos szerepet kapnak a bevált, jó gyakorlataink leírásai is, amely módszertani, gyakorlatias segítséget is jelent majd az olvasók számára. 

A találkozó második és harmadik napján lehetőségünk volt megismerni több olyan intézmény és szervezet munkáját is, akiknek tevékenysége és tapasztalatai szorosan kötődnek a kiadványunk fő témáihoz. Elsőként Mészáros Jánost, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnökét láttuk vendégül, aki bemutatta nekünk a HÖK tevékenységét és fiataloknak szóló programjait. Ezután a Diákhálózat képviselői érkeztek hozzánk: Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke mutatta be a DH aktuális programjait és terveit, majd Márkus Emese, a SzakGyak program koordinátora ismertette, hogyan is segíti a Diákhálózat az egyetemisták szakmai gyakorlatait és akár hosszútávú elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon. A tanulságos beszélgetések után látogatást tettünk a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központjában, ahol a központ tevékenységéről és az egyetem működéséről is sok érdekes információt tudhattunk meg. A látogatás keretében megnézhettük az egyetem Selye János munkáját bemutató állandó kiállítását is, amelyet mindenkinek csak ajánlani tudunk. 

A délután során ellátogattunk a Komáromi Munkaügyi-, Szocális- és Családügyi Hivatalba is, ahol sok hasznos tudást gyűjthettünk arról, milyen problémákkal, kihívásokkal néznek szembe a munkakeresők, és milyen lehetőségek állnak egy munkát kereső vagy egy vállalkozásba kezdő fiatal előtt. Egyben megismerhettük Ing. Janíková Ida EURES tanácsadóként végzett munkáját is. A nap végén Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke mutatta be a szövetség munkáját, illetve az utóbbi években elkészült kutatásaik eredményét.

A harmadik napon ellátogattunk a komáromi CHOCOMAZE csokoládé manufaktúrába, ahol első kézből hallhattuk Papp Vargha Katalin tapasztalatait a vállalkozásról, és megtudhattuk, mi vezette őt a pályaválasztásban oda, hogy díjnyertes vállalkozóként nemzetközileg is elismert egyedi csokoládékat készítsen. Végezetül a Komáromi Inkubátorházat is meglátogattuk, ahol megtudhattuk, miképpen segíti az Inkubátorház a helyi induló vállalkozásokat. A délután során lehetőségünk volt ellátogatni a Komáromi Erődbe is, ami méltó zárása volt az élményteli háromnapos találkozónknak.

Minden szervezetnek hálásan köszönjük, hogy megosztották velünk az értékes tapasztalataikat, amellyel gazdagították a készülő kiadványunkat is. A résztvevő partnereinknek pedig köszönjük az aktív részvételüket, már alig várjuk a folytatást Erdélyben! Hálásak vagyunk a kis meglepetésért is, amit az irodánk tábláján hagytak nekünk, meg is örökítettük a jóleső pozitív visszajelzéseket. :)  

Iránytű

erasmus