2014. 07. 24

Határ, határtalanság: Pálferi Tábor

Idén tavasszal egy hosszú távú, átfogó partnerség kiépítésén kezdtünk el dolgozni a TANDEM és a Pál Feri atya követőit összefogó, szinte már mozgalomként növekedő fiatal társaság között, annak érdemében, hogy a lelki egészség fontosságát és annak útjait egymást erősítve tudjuk terjeszteni az egész Kárpát-medencében. 

A sok tervünk közül elsőként az valósult meg, hogy TANDEMes módszerekkel, TANDEMes képzők tartsanak önismereti workshopot a Pálferisek nyári táborában. Két csoporttal dolgoztunk július elején a sátoraljaújhelyi táborban, amelynek a központi témájához, a határ, határtartás, határtalanság témához kapcsolódtunk mi is.

 A résztvevők dramatikus, mozgásos sajátélményt nyújtó feladatokon keresztül kerülhettek tudatosabb kapcsolatba személyiségük határainak kérdésével. Egyéni, páros és kiscsoportos játékokon keresztül igyekeztünk lehetőséget nyújtani, hogy a csoporttagok egymás visszajelzéseinek tükrében keressenek, kapjanak válaszokat olyan kérdéseikre, mint például: 

  • Meddig tartanak az én határaim, milyen élmények, tapasztalások segítenek találkozni saját határaimmal?
  • Másokkal való kapcsolataimban mennyire vagyok képes tartani határaimat, felismerni, mi az, amit én igazán szeretnék... vagy inkább hajlamos vagyok az elvárások nyomásának engedve feladni saját határaimat? 
  • Milyen jelekből ismerhetem fel, hogy nehézséget okoz számomra saját határaim védelme? 
  • Mely helyzetek azok, melyek feszegetik saját határaimat? 
  • Hogyan tudok tudatosabban működni a kapcsolataimban?

Image

Mindkét csoportban nagyon nyitott, az önismereti fejlődés lehetőségét kereső, bátor csoporttagokkal találkoztunk, és azért is nagyon hálásak vagyunk, hogy belekóstolhattunk a tábor egyéb programjaiba, és eltölthettünk egy kis időt a tábornak otthont adó festői környezetben. S persze, nem utolsósorban, külön élményt jelentett az is, hogy Feri atya tábori miséjén részt vehettünk. 

Az önismereti workshop mellett pedig nem kis innovációt és hozzáadott értéket képviselt az is, hogy Borvák Marika kolléganőnk az idegenvezetői és csoportvezetői készségeit ötvözve egy alternatív városnéző játékot fejlesztett a tábori csapatnak, amelynek keretében Kassát ismerhették meg kalandos, jókedvű, személyes módon.