2019. 10. 21

DiNaMit?, avagy "Diákok na mit csináljunk?"

A DiNaMit, azaz „Diákok, na mit csináljunk?” a középiskolás diákönkormányzatok hatékonyabb működésére kifejlesztett képzéssorozat. A Diákhálózat által életre hívott, és a TANDEM, n.o. által felkarolt képzés immáron 13. alkalommal került megrendezésre.

A képzéssorozat első része egy hétvégés vezetőképző volt 2019. október 18-20. között, amelyen a középiskolákon működő DÖK-ök vezetői vettek részt, majd ezt követik az egynapos tematikus képzések, melyek már a konkrét iskolákban zajlanak az ott működő DÖK igényei és szükségletei szerint. A hétvégi vezetőképző sajátossága, hogy több középiskola diákjai vesznek rajta részt, köztük DÖK-elnökök és aktív tagok, így a jelenlevők lehetőséget kapnak arra is, hogy tapasztalatot cseréljenek és kapcsolatokat építsenek ki.

Az októberi vezetőképzőn a komáromi Selye János Gimnázium, a Marianum Egyházi Iskolaközpont, az ugyancsak komáromi Ipari Szakközépiskola, a somorjai Madách Imre Gimnázium, a dunaszerdahelyi, valamint az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium keretei között működő DÖK-ök vezetői vettek részt. A vezetőképzőn a diákok egyrészt élményalapú gyakorlatokon keresztül foglalkoztak olyan témákkal, mint az önismeret, a csoportdinamika, a szervezeti kultúra, a kommunikáció és a projektmenedzsment.  Másrészt praktikus információkat kaptak a diákönkormányzatok szerepéről, saját jogaikról és hatáskörükről, másrészt egyéni, páros és csoportos feladatokon.

A képzés célja, hogy a diákok olyan eszközökkel és módszerekkel gazdagodjanak, amelyek segítenek nekik motiváltabbá és elkötelezettebbé válni a diákönkormányzatan való aktív szerepvállalásra.

Az ezt követő egynapos tematikus képzés majd  már a konkrét iskolákban zajlanak az ott működő DÖK igényei és szükségletei szerint.

Az egynapos képzések a hétvégi vezetőképzőn megszerzett tudásra és készségekre építenek majd. Miután az egyes DÖK-ök megfogalmazzák, melyik téma az, melyben fejlődni szeretnének, kapnak még egy egynapos személyre szabott fejlesztést, most már nem csak a vezetők, hanem az egész DÖK.

A képzéssorozatot a Kisebbségi Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Image
KKA logó

  

Image
BGA