Új utak az értékelésben

Image

Árki Zsuzsanna (Innovatív Oktatásért Intézet), Vajkai Katalin

Árki Zsuzsanna, a Selye János Egyetem Matematika Tanszékének oktatója, aki egyben az Ógyallai Építészeti Szakközépiskola matematika tanáraként is működik. Hivatása a tanítás. Munkájában az oktató-nevelő munka aktuális kíhívásaira keres megfelelő válaszokat. A klasszikus oktatási módszerek tiszteletben tartása mellet nyitott az új módszerek megismerésére is, nemcsak a tanítást illetően, de annak értékelésének lehetőségeivel kapcsolatban is keresi az új lehetőségeket és fejlődési pontokat.

Vajkai Katalin a komáromi Határőr utcai Alapiskola tanítónénije, elkötelezett híve az innovatív oktatási módszereknek, melyeket alkalmaz is a mindennapi tanításában, valamint a formatív értékelés alkalmazásának is. Kísérletei jelleggel lecserélte osztályában a hagyományos értékelést csak formatív értékelésre már 2 éve, ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztja meg velünk.

A tanítás során az értékelés általában a diákok megszerzett tudásának felmérésében merül ki, a tanár önértékelése, valamint a diákok önértékelése az oktatás hatékonyságának felmérésében a peremre szorul. Workshopunkban körbejárjuk az értékelés kérdéskörét, fókuszálva a szummatív és a formatív értékelés formáinak megismerésére, azok hasznosságára és hatékonyságára. Konkrét formatív értékelő eszközöket mutatunk be. Egyben megosztjuk saját tapasztalatainkat a formatív értékelés mindennapi használatával kapcsolatban. Vajkai Katalin saját  osztályában már második éve csak formatív értékelést használ mellőzve a hagyományos értékelési formákat. Bemutatja hogyan működik ez a fajta értékelés a gyakorlatban és hogy a gyerekek és a szülők hogyan fogadták az értékelés ezen formáját.

Az élet játék 2022 – Élménykonferencia (nem csak) pedagógusoknak