27. 08. 2021.

Megvalósult a 2021-es Labirintus Udvar!

4 nap, 21 előadó, sok-sok résztvevő, számtalan élmény és egy belevaló szervezőcsapat. Idén is megvalósult a Labirintus Udvar a Gombaszögi Nyári Táborban, sok izgalmas programmal és érdekes témákkal.

A Labirintus Udvar programja már szerdán, a tábor nulladik napján elkezdődött. Elsőként a Teaház nyitotta meg kapuit, hogy friss teákkal és limonádékkal fogadja a tábor első vendégeit. Nem sokkal később pedig egy igazán különleges VándorLáss előadás következett, amelyen a csapat négy fiatal tagja mesélt egy nem mindennapi kihívás teljesítéséről.

A csütörtöki napot a szokásunkhoz híven Labirintusjárással kezdtük Halász Péter és Halász Anikó vezetésével, amely alkalmat adott az érdeklődők számára, hogy lelassulva és az elméjüket lecsendesítve közelebb kerülhessenek önmagukhoz. Ezzel párhuzamosan futott a Grund workshopja, amelynek főszereplői a könyvek voltak. 
A délutáni program két fontos témája az oktatás és az utazás volt. A délutáni kerekasztal beszélgetésünkben Bődök Károly Waldorf-pedagógus, Egyházi Dóra, a Grund Oktatási Központ egyik alapítója és Kaszmán-Saróka Liliána, a farnadi alapiskola pedagógusa beszélgetett az oktatás jövőjéről, a 21. század kihívásairól és a lehetséges megoldásokról. Mindeközben Molnár Éva workshopján arra a kérdésre kereshettük a választ, hogy mi mindent tanulhatunk a növényektől és a növények által, illetve hogyan lehetnek a növények az önismeret eszközei. Nagy öröm volt azt látni, hogy ezek a témák is nagy érdeklődést váltottak ki a tábor résztvevői között. Ezek után egy újabb rendhagyó beszélgetés következett: Sikula Gábor, a TANDEM projektvezetője beszélgetett Kovács Kovi Zoltánnal, a VándorLáss alapítójával arról, hogyan járulhatnak hozzá az utazási élményeink és tapasztalataink a valódi lelki érettséghez. A beszélgetést még inkább izgalmassá tette, hogy nem csak az előadók, de a közönség soraiból is elhangzott több személyes élmény és értékes gondolat. A csütörtöki napot ismét egy VándorLáss élménybeszámoló zárta, ezúttal a témák az amazóniai utazások, az esőerdők pusztulása és az ezzel kapcsolatos kérdések voltak.

A pénteki nap is hasonlóan indult: a Labirintusjárás mellett ismét a Grund várta a könyvek és a biblioterápia iránt érdeklődő résztvevőket. Az ebéd után Mészáros Krisztina előadása következett a párkapcsolati konfliktusokról, amely akkora érdeklődésnek örvendett, hogy a később érkezők alig találtak maguknak árnyékos helyet az udvarban. Mindeközben Kovács Kovi Zoltán a meditációval kapcsolatos tévhiteket oszlatta el egy interaktív előadás keretében. 
A délután további részében a LelkiErőd csapata, azaz Ujpál Emőke és Nagy Annamária osztotta meg velünk tapasztalatait arról, hogyan dolgozhatjuk fel veszteségeinket és hogyan növekedhetünk a pandémia okozta nehézségek mellett is. Az estét az álhírek témájával zártuk: Dr. Kenyeres Attila Zoltán, a Debreceni Egyetem oktatója mutatta be nekünk, milyen jelekről ismerhetjük fel az álhíreket és az átveréseket a közösségi médiában.

Szombaton reggel tovább dolgozhattunk a péntek délutáni programok témáival, Gyetvai Anna egy workshop keretében ugyanis abban segítette a résztvevőket, hogy felfedezzék a bennük rejtőző erőforrásokat. Mindemellett az érdeklődőknek újra lehetőségük volt részt venni a labirintusjáráson is. Ebéd után egy újabb kerekasztal-beszélgetés következett: ez alkalommal Nagy Annamária pszichológus, Boros Zsuzsa coach és Takács Klaudia lelkésznő beszélgettek a különböző lelki tanácsadói formákról, azok közös pontjairól és a legfontosabb különbségekről. A beszélgetést két gyakorlatias workshop követte. Mikus Róbert és Sikula Gábor a Neuro-Lingvisztikus Programozás rejtelmeibe kalauzolta el a résztvevőket, míg a Grund workshopján a környezettudatosság került a fókuszba. A szombat estét, és ezzel együtt a 2021-es Labirintus Udvar programját a VándorLáss előadása zárta, amelynek vendége ezúttal Győry Attila volt.

Sok jó élménnyel, értékes beszélgetésekkel és örömteli találkozásokkal gazdagodtunk idén. Hálásak vagyunk az előadóknak, az önkénteseinknek és elsősorban a résztvevőknek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg az idei Labirintus Udvar.
Találkozzunk jövőre is!