2017. 02. 10

Újra EVS önkénteseket keresünk

Önkénteskedj Felvidék az EVS programmal

Szervezetünk immár harmadik alkalommal keres olyan erdélyi és magyarországi fiatalokat (18-30 év közöttieket), akik utazni vágynak, kíváncsiak egy másik helyen való életre, vagy csak simán nem tudják, hogy hová és mivé legyenek, de nem szeretnének elvesztegetni értékes időt az életükből, akkor ez Neked szól!

Mi is az az EVS?

Ha Te is világutazónak tartod magad, akkor biztosan magadra ismersz, ha úgy gondolod, a világ egy felfedezésre váró hely, ahol szinte elmosódnak az országhatárok, és az idegen helyen csupa izgalmas kaland, és újabb felismerések várnak. Tisztában vagy vele, hogy teljesen más élmény valahová csak egy hétvégére ellátogatni, mint ott élni mondjuk 7 hónapon keresztül, ahol nemcsak a szép arcával találkozol a vidéknek, hanem az ott élők problémáival, örömeivel, bánatával, lelkesedésével, kultúrájával, szokásaival, ételeivel, illataival, álmaival. Tudod, hogy minderre csak úgy van lehetőséged, hogy részesévé válsz a helyiek életének.

Na, pont erre találták ki az EVS-t!

Az Európai Únió egyik hozadéka az Erasmus+ program részeként futó EVS program, avagy az Európai Önkéntes Szolgálat. Ez segít az utazni, önmagukat megismerni, fejleszteni és világot megváltani kívánó fiataloknak, hogy lehetőségük nyíljon bekapcsolódni egy helyi, aktív közösség életébe, hogy a kinézett szervezettel dolgozzon egy helyi ügyön, ami számára is fontos.

Ilyen lehet egy dán környezettudatos biogazaságban való tevékenykedés, az elmaradott afrikai vidékek fiataljainak angol nyelvre való oktatása, magyarországi szellemileg sérült fiatalok segítése művészetterápiás eszközökkel, vagy felvidéken a magyar ajkú fiatalok pályaorientációjának és sikeres jövőépítésének elősegítése a TANDEM,n.o.-val.

Image
Tamás EVS önkéntes promó

"Azért szeretek a TANDEM-nél lenni, mert hétfőnként baráti beszélgetéssel indítjuk a hetet. A kihívások kezelésében szabad kezet kapok és igény esetén támogatást a munkatársaimtól. Hozhatok a csapatba saját ötleteket, projekteket. A szervezet gyorsan fejlődik, izgalmas újításokon dolgozunk gyakran együttműködve más partnerszervezetekkel. Tartunk belső tréningeket szakmai fejlődésünket segítve. Gyakran elmegyünk együtt a Jókai Színházba, vagy éppen a Vasmacska filmklubba. Összegezve, a TANDEM-nél csinálni az EVS-t jó döntés!" - Veress Tamás, EVS önkéntes, aki azóta már a TANDEM Képzői Körét erősíti

Mit csinál egy EVS önkéntes?

Bátor idegenként megérkezik egy ismeretlen helyre, ismeretlen emberek közösségébe, ahol kapcsolódva a helyiekhez egyre több mindent tud meg az örömeikről, problémáikról, szokásaikról, mindezalatt magából egyre többet mutatva, hogy idővel együtt dolgozzanak fontos társadalmi ügyeken.

Ki lehet EVS önkéntes?

Olyan 18-30 év közötti fiatal, aki kész idejét és energiáját egy távoli közösségnek ajánlva dolgozni kicsit a világon és önmagán. A TANDEM erdélyi és magyarországi önkéntesek jelentkezését várja.

Image
Judit EVS önkéntes promó

"A TANDEM egy sokoldalú szervezet, ahol lehetőséget kapsz arra, hogy kipróbálhass olyan dolgokat, amiket korábban nem próbáltál. Mindezt úgy, hogy segítenek beilleszkedni, figyelnek rád, a kéréseidre, készségeidre, és segítséget is kapsz, ha kérsz. A szervezetben dolgozó emberek végzettsége és érdeklődési köre is nagyon változatos, ezáltal rengeteg dologba nyerhetsz betekintést, ha nyitott és érdeklődő vagy. A munka mellett marad idő kikapcsolódásra, személyes fejlődésre, sportolásra, vagy amit szeretnél." - Aradi Judit, EVS önkéntes, aki azóta TANDEM koordinátorként az Életmesék gyűjétséért volt felelős három régióban

 

Ami egy TANDEMben önkénteskedő EVS önkéntesnek jár:

 

  • szállás Komáromban, gyalogló távolságra az irodától
  • étkezési hozzájárulás (AKA "kajapénz", valamint főzési lehetőség a szálláson)
  • utazás: kilométerben számított támogatás a fogadó országba való egyszeri beutazásra, hazaútra, amely az esetek többségében a teljes összeget fedezi, valamint a helyi közlekedésedet
  • zsebpénz, amelynek összege központilag országok szerint van meghatározva, esetünkben 95 Euró/hó
  • biztosítás, amely az EU Egészség Kártyát kiegészítőCigna magánbiztosítástjelenti
  • nyelvi támogatás, amely a helyi nyelv elsajátítását segíti
  • mentor, aki segít eligazodni az idegen kultúra rejtelmeiben
  • szakmai támogatást szupervízor, illetve projektkoordinátor segítségével
  • szabadnapokat/hétvégéket
  • kapcsolattartást a küldőszervezettel

Image
Karácsonyi közös kép EVS promo

 

Amit elvárunk EVS önkénteseinktől:

  • kreativitást, rugalmasságot, precizitást, együttműködést
  • kíváncsiságot, nyitott hozzáállást
  • érdeklődést a civil szféra iránt és a nem-formális módszerek iránt
  • motiváltságot a fiatalabb korosztállyal, diákokkal való munkára
  • társalgási szintű magyar és/vagy angol nyelvtudást
  • helyszíni jelenlétet a program teljes ideje alatt

 

Hogyan pályázhatsz?

Úgy gondolj erre, mintha csak állásra jelentkeznél, hiszen nagyjából ugyanazokra a lépésekre lesz szükséged. Hogy mik is ezek a lépések konkrétan?

A programban való részvételhez szükséged van egy

1) fogadó szervezethez - ebben az esetben ez a TANDEM,

2) amelyiknek van egy nyertes projektje, amire jelentkezhetsz - ez pedig a Building the Future Counsciously nevű projekt, ami 7 hónapra szól (2017. március-szeptember)

3) küldő szervezetre az országodon belül, aki 

  • segít Neked a projekt kiválsztásában
  • kapcsolatot tart a fogadó szervezettel és a nemzeti irodával, és kezeli az adminisztratív ügyeket
  • felkészít a kiutazásra, és kapcsolatot tart Veled
  • hazajövetel után segít visszailleszkedni

4) Ha mindez megvan, elkészíted az önéletrajzodat (lehetőleg Europass CV), és a motivációs leveledet (lehetőleg nem az életrajzod megismétlése, hanem valóban a motivációd, a céljaid, és az erősségeid felhasználásnak leírása) magyar nyelven, amit eljuttatsz a küldő szervezetedhez azzal a kéréssel, hogy vegyék fel a kapcsolatot velünk.

BÓNUSZ: A biztonság kedvéért küldheted akár egyenesen hozzánk is a jelentkezésedet a szabo.eszter@tandemno.sk e-mail címre is.

5) Vársz, hogy kapcsolatba lépjenek Veled a szervezettől, hogy kiválasztottak-e. Ezt követheti egy felvételi beszélgetés, majd az értesítés, hogy részese leszel-e az EVS programunknak.

 

Ha mindez megvan, már csak annyi a dolgod, hogy minden szükségeset bepakolj, hogy indulhass Felvidékre, Szlovákiába, hogy márciustól Komráomban légy új kalandok és egy új kultúra részese.

Bármilyen kérdésed, óhajod, aggodalmad merülne fel, keress kérlek, bátran minket a tandemno@tandemno.sk vagy a szabo.eszter@tandemno.sk címen. Minden levelet elolvasunk és válaszolunk is.