2014. 07. 24

Több, mint száz osztályfőnök!

2014. július 6. és 12. között Balatonőszödön zajlott a 2014 a Külhoni Magyar Felsősök Éve program idei nyári továbbképzése, amelyre 120 külhoni felső tagozatos osztályfőnök jelentkezett. A program fókuszában idén az osztályfőnöki szerep megerősítése, a pályaválasztási módszerek átadása és a diákok személyiségfejlesztésére való felkészítés állt. 

Nagy megtiszteltetést jelent számunkra, hogy a TANDEM több programelem megtartásához is meghívást kapott a program szakmai vezetőjétől, tulajdonképpen mi indítottuk és mi is zártuk a képzést. A hosszú útról érkezett, fáradt, de nyitott és lelkes pedagógusokat egy rövid ismerkedős blokk után szabadtéri, szakmai identitást érintő önismereti sétára hívtuk: újrajárhatták a saját életútjukat néhány játékos kérdés és feladat segítségével, végigjárhattak egy hétkörös labirintust, majd pedig egy művészetterápiás alkotásban kerekíthették le az önismereti utazást. 

A program első napján ahhoz adtunk kereteket, hogy pontos, elérhető és motiváló célokat tűzzenek ki a résztvevők az előttük álló tartalmas és változatos képzési hétre. A záró programnapon pedig a pályaorientációs módszereink színe javát mutattuk be gyakorlatias, elvihető, felső tagozatosok számára átalakítható módon, a Mesterségem CíMERRE? napunk foglalkozásait alapul véve. 

Megerősítő, lelkesítő élmény volt számunkra, hogy ilyen inspiráló környezetben, a tanulásra ennyire nyitott pedagógusokkal dolgozhatunk, és újra találkozhattunk a tavaly óta ismerős külhoni kollégákkal, akik szeretettel és barátsággal fogadtak minket és a módszereinket is. 

Emellett pedig a TANDEM missziója szempontjából óriási lépésnek tartjuk azt is, hogy a szakmai önismereti munkát igényes és meghatározó módon tudtunk beépíteni egy pedagógusoknak szóló továbbképzésbe. Köszönet ezért a program főszervezőjének, Hajnal Virágnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferensének. 

A jövőre nézve igazi szakmai csemegeként ajánljuk minden pedagógus ismerősünk számára a programban való részvételt - aki szeretne további információkat, a program facebook oldalán tájékozódhat: 

www.facebook.com/felsosok

 

Image

A gyönyörű fotók Láng Péter munkáját dícsérik: facebook.com/langpeterphotography