2024. 05. 19

Robbant a DiNaMit Komáromban

Számomra a kihívások mindig új kezdetet jelentenek, s nem utolsó sorban komoly tanulást és fejlődést is, hiszen valami újba, eddig nem tapasztalt dologba kapok betekintést. Ilyen élményben volt részem nem is oly rég, amikor Gál Erik trénertársammal vittünk végig egy háromnapos vezetőképzős DiNaMiT projektet Komáromban, a Mariánum Iskolaközpontban. A DiNaMiT képzés már ismerős volt trénerjelöltként, de eddig csupán egynapos rendezvényekhez volt szerencsém, a legutóbbi pedig intenzívebb és sokkal kimerítőbb volt, mint az eddigiek. A képzésen olyan DÖK-ök aktív tagjai voltak jelen, akiknél működik a diákönkormányzat, vagy éppen kevésbé van jelen a sulis életben. Nagymegyertől egészen Királyhelmecig jöttek a résztvevők, de rövid idő alatt gyorsan egymásra hangolódtak a fiatalok. Sokan közülük konkrét fejlődési célokkal érkeztek, s mindegyikük nagyon közlékeny és kommunikatív volt. Egyszerűen élmény volt velük együtt dolgozni, ugyanis sokat kérdeztek és mindenről megvolt a véleményük. Erik szakmai hátterének köszönhetően rengeteg új témába és képzési stratégiába nyerhettem betekintést, ami a saját fejlődésemet is elősegítette, és folyamatosan elősegíti, ugyanis most már még inkább keresem a lehetőségeket a szakmai tanulásra, akár ,,ajánlott” olvasmányok segítsége, akár más, egyéb különféle módszerek mentén.

Image

A képzés során nagyon sokféle csoportdinamikai feladattal készültünk a jelenlévőknek: a közös rajzolás gyakorlatnál megfigyeltük, hogyan tudnak csapatban együttműködni a különböző DÖK-ből érkező tagok. A SWOT-analízisnél körbejártunk egy-egy konkrét problémakört, amellyel a jelenlévők érkeztek, s amelyet megpróbáltak megoldani plénum előtt, mert az együtt gondolkodás gyakran eredményes problémamegoldáshoz vezet. S a teljesség igénye nélkül a vak-néma-irányító ,,játék”-ban a vezetői képességekre és az összmunkára próbáltuk terelni a fókuszt. Elképesztő volt látni, hogy egy-egy feladat elvégzésénél mennyi mindenre képesek a diákok, ha kellő energiaráfordítással vetik bele magukat a munkába. Mert nincsen lehetetlen, csak tehetetlen 😊

A vezetőképzői hétvégéről természetesen nem hiányozhatott a játszva tanulás sem, így volt teljes a három nap. Személy szerint kellően feltöltődtem, de emellett jól el is fáradtam, mégis elégedetten tértem haza, hogy aztán összegezzem magamban a hétvégén szerzett tapasztalatokat és mindent, amit adott. Köszönöm még egyszer Eriknek az áldozatos munkáját, s hogy nem hagyott elesni az úton, mutatta az irányt, merre lenne jó haladnom. S köszi minden résztvevőnek a beleadott energiákat.

Írta: Kocskovics Reczai Lilla

Mellékletek
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image