2018. 05. 07

Pieke Noémi állatasszisztált workshop Komárom

disseminációs alkalom pieke noémi 6

LEHUA projektünk egyik disszeminációs alkalmát tartottuk meg április hónap utolsó napján.  Pieke Noémi gyógypedagógus, pszichopedagógus, kutyásterapeuta és tréner tartott előadást és műhelymunkát az általa kifejlesztett módszerről, mely a kapcsolatközpontú állatterápia néven ismert.  A workshopra pedagógusok, segítő szakemberek és segíteni vágyó szülők, testvérek és nagyszülők gyűltek össze.

A Noémi által kidolgozott kapcsolatközpontú állatterápia főként egyéni terápiás helyzetekben működik, melynek fókuszában a szociális készségek, az érzelemszabályozás és a mentalizációs képességek fejlesztése áll.  A terápia alapja a kliens és az állat között létrejövő valós kötődéses kapcsolat. Lényeges még, hogy a módszer a komplex integratív gyermekterápia szemléletén nyugszik, amelynek lényege, hogy, ha bárhol lemaradást, hiányt, fixációt tapasztal a kliensnél a terapeuta, azt a gyermekkel korrektív módon újraélteti, ezáltal elindulhat a stabilizálódás, fejlődés.  A módszer különlegessége még, hogy erősen épít az állat saját visszajelzéseire, azaz a tükörfunkcióra. Ez azt jelenti, hogy az állat viszonylag nagy döntési szabadsággal rendelkezik a terápiás folyamat során. Nincs külön felvezető, a kliens (esetemben leginkább Asperger-szindrómás gyerekekről beszélünk) és az állat közvetlenül vannak kapcsolatban egymással. Itt a terápiás folyamat lényeges része az, hogy ők hogyan hatnak egymásra: hogyan beszél a gyerek az állattal, arra hogyan reagál ő stb. stb. Az így kialakuló spontán helyzetekben nagyon sok fejlődési potenciál van, de emellett folyamatosan segíti a terapeutát abban is, hogy képet kapjon a gyermek jelenlegi működésmódjáról.  
Az emberi kapcsolatok modellezésére használja a kliens és a kutya, macska vagy tengerimalac kapcsolatát. Természetesen nem kizárólag spontán helyzetekkel dolgozik, elég gazdag feladatgyűjteményük van, de az előre megtervezettel szemben mindig elsőbbséget élvez az, ami a gyermek igényéből fakadóan spontán jelenik meg. Mivel a kapcsolat és a mentalizáció van a fókuszban, ezért a terapeuta folyamatosan visszatükrözi a gyermek és az állat érzelmeit, hangulatait vagy bármely más állapotait.

A Noémihez forduló kliensek elsősorban gyerekek. Számára csak egyszerűen gyerekek, diagnózisok és címkék nélkül. Gyerekek, akik szeretetre, elfogadásra és sok játékra vágynak, és akiknek megfelelő keretekre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a világban. (Noémi egyébként elsősorban súlyos autista, ADHD, Asperger-szindrómás gyermekekkel foglalkozik, nekik nyújt segítséget.) Noémi elsődleges célja, hogy a gyermek rendben legyen önmagával és a közvetlen környezetével. A terápia során cél az, hogy a kliens a benne rejlő erőforrásokat tudja mozgósítani, a benne lévő potenciálokat ki tudja aknázni, és tanulja meg kezelni / kompenzálni a gyengeségeit oly módon, hogy ez már se őt, se a környezetét ne zavarja. Legyen biztos tudása arról, hogy mire képes, mi mindenért lehet büszke saját magára, és képes legyen elviselni a kudarcokat is, mert ezek természetes részei az életnek. A Noémihez érkező gyerekek legtöbbször korlátokkal küzdenek. Legyen szó akár csökkent figyelmi kapacitásról, akár az önszabályozás nehezítettségéről, vagy éppen a szociális készségek éretlenségéről. Gyakran kapják azt az üzenetet a világtól, hogy ők nem elég jók, idegesítőek vagy akár buták. Egyrészről fontos, hogy amennyire csak lehet segítve legyenek abban, hogy fejlődni tudjanak ezeken a területeken és a lehetőségekhez mérten csökkenjen a hiányosságok mértéke. Ugyanakkor legalább ilyen fontos megmutatni nekik, hogy az értékük, szerethetőségük, “jóságuk” nem csak ennek a néhány mutatónak a függvénye, és hogy számtalan más erősségük, értékes tulajdonságuk lehet még ezektől függetlenül is.

Műhelymunkánk négy órásra volt tervezve. Az időkeretet egy kicsit át is léptük, ugyanis a résztvevők nagyon sok személyes élményt, rossz és jó tapasztalatot osztottak meg egymással és Noémivel. A tapasztalatcsere után, előadónk rengeteg személyes élményt, terápiás helyzetet és általánosan, minden esetben jól működő javaslatokat mondott el az őt hallgatóknak. 

Ismeretben és élményben is nagyon gazdagító alkalomként könyvelhető el az esemény, melynek témája tökéletesen találkozott Tanuljunk emberséget az állatoktól! projketünk esszenciális céljaival.