2016. 06. 02

Nógrádi Életmeséket gyűjtünk

eletmesek_2015_bevezeto_kep

„Látod, most is, hogy elfáradtam és most, hogy így kipihenem magam, meg kibeszélem magam e és mosmá minha újjászülettem volna.

A komáromi TANDEM non-profit szervezet 2014-ben egy önkéntes kezdeményezést felkarolva elkezdte idős emberek élettörténeteit gyűjteni, és lejegyezni. A csallóközi és gömöri életmeséket tartalmazó kötet után 2016 júniusában Nógrád régióban folytatódik a gyűjtés.

A projekt célja:

- Élőben elmesélt történelmi emlékek gyűjtése idős emberek élettörténetei által.

- Az elbeszélt történelem beépítése az oktatásba, melyben az elbeszélő által megélt valóság kiegészíti a tankonyvekből ismert eseményeket, ezáltal segíti azok megértését. 

- Összekapcsolni az idős és fiatal generációt az által, hogy megosztják egymással történeteiket. Ezek a találkozások segítik a megértést a kölcsönös tiszteletet és a szeretetteljes együttélést.

- Lehetőséget biztosítani a fiatalok számára, hogy az idős generáció történetei, tapasztalatai és bölcsességei által segítséget kapjanak aktuális élethelyzetük megéléséhez, életútjuk megformálásához. Ÿ 

- Visszajelzést nyújtani a projektben megkeresett idős emberek számára arra nézve, hogy milyen jelentőséggel bírnak az ő élettörténetük darabkái fiatalok számára; valamint lehetőséget nyújtani számukra, hogy a visszaemlékezés és elbeszélés által egy kerek történetet alkothassanak életük eseményeiből.

A gyűjtés júniusban zajlik, várjuk tehát azokat a jelentkezőket, akik: 

Ÿ-Nógrád környékén ismernek olyan 70 év feletti időseket, akik szívesen mesélnek gyerekkorukról, fiatalságukról és egyéb élettapasztalataikról,

-érdeklődnek az interjúzás iránt, és szívesen segítenének az élettörténetek gyűjtésében.

Bővebb információ és jelentkezés:  aradi.judit@tandemno.sk