2015. 11. 23

Mesterségem cíMERRE? pályaválasztási nap Érsekújvárban

Pályaválasztási napot tartottunk 2015. november 16-án Érsekújvárban, a Pázmány Péter Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. Az egész napos program kitűzött célja volt, hogy a kreatív és élményalapú foglalkozások segítségével gondolkodásra és cselekvésre ösztönözzük a diákokat jövőjükkel kapcsolatban. "Milyen foglalkozást képzelek el magamnak? Milyen tudásra, képességekre van szükségem a sikerhez, és hogyan sajátíthatom el azokat?" Ilyen és ezekhez hasonló a pályaválasztással, karriertervezéssel összefüggő kérdésekre kerestük a választ a délelőtti, kis csoportokban megvalósított foglalkozások során.

Délután a gimnázium tornatermében a diákok egyénileg dönthettek arról, hogy a rendelkezésre álló nyolc, a jövőtervezést különböző szögből megközelítő tevékenység melyikében vesznek részt. A központi programot az Élő Könyvtár biztosította, amely egy olyan 18 különböző foglalkozású szakemberből álló stand volt, ahol a diákok személyes beszélgetések során kérdezhettek a szakma nehézségeiről, örömeiről, az odavezető útról és magáról a mindennapokról. A foglalkozások listája ebben az esetben is a diákok előzetes érdeklődésétfigyelembe véve állt össze, hogy első kézből kapjanak információkat a szakmájukat érintő érdekességekről, a vele járó életformáról. Ezen kívül lehetőség volt próba-állásinterjún részt venni, ahol a diákok visszajelzést, tanácsot is kaptak interjúzó gyakorlatuk bővítése céljából. Az egyéni tanácsadás személyes beszélgetési lehetőséget nyújtott karriertanácsadóink valamelyikével konkrét, döntést segítő kérdések tisztázása érdekében. Az alkotást kedvelőknek a kreatív standon készített, egyéni motivációt, jövőképet tisztázó feladatok segítettek. A felsőoktatási képzésekkel kapcsolatos kérdésékre válaszoltunk az érdeklődőknek az Információs standnál. A gondolat teremtő erejére támaszkodva készítettünk a Diplomás Előkép standon a diplomaosztót imitáló fényképeket, valamint a Felvételizz okosan! társasjáték betekintést engedett az egyetemi felvételi és a gólya-időszak sajátosságaiba, rejtelmeibe. Készültünk az élet nyújtotta kihívásokat szimuláló Életpálya-Kötélpálya játékkal, amely önismereti kérdésekben segítettmélyebben elmerülni.

 

A diákok jövőjét előtérbe helyező tartalmas és aktív nap volt ez, amely kérdések tisztázásával vagy újabbak felvetésével segítette a fiatal generációt pályaválasztásukban.

 

A programról további információ itt olvasható.