2011. 05. 06

Mesterségem cíMERRE? - Komárom

Pályaválasztási nap a Marianum Egyhazi Gimnaziumban

2011. május 17-én egy egyedülálló, innovatív pályaválasztási napot szerveztünk a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium diákjainak. A nap célja az volt, hogy segítséget nyújtsunk az 1-2-3. osztály diákjai számára a pályaválasztás útján, mégpedig úgy, hogy élő példákon keresztül mutatjuk meg nekik egy-egy foglalkozás, hivatás szépségét és kihívásait, mindennapjait és mindenféle egyebet, amire a fiatalok a pályaválasztás küszöbén kíváncsiak lehetnek.

 

A pályaorientációs nap menete a következő volt:

08.00-12.00: kiscsoportos foglalkozás az osztályokban
12.00-13.00: ebéd
13.00-16.00: Élő Könyvtár és egyéb alternatív programok

Az Élő Könyvtár lényege, hogy a diákoknak nem klasszikus könyvekből informálódnak az őket érdeklő foglalkozásokról, hanem lehetőségük nyílik személyesen elbeszélgetni az egyes hivatásokat aktívan űző személyekkel.

Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik.

Az Élő Könyvek névsora:

Asztalos Zoltán informatikus
Csiba Zoltán református lelkész
Farkas Orsi állatorvos
Gyenes Gábor képzőművész
Kiss Réka tévériporter
Komzsík Attila fizikus, egyetemi oktató
Korpás Éva énekesnő
Mészárosné Lampl Zsuzsanna szociológus
Horváth Molnár Andrea pszichológus
Molnár Csaba filmrendező
Molnár Norbert újságíró
Šafranko Csilla nyelvtanár
Szabó Krisztián építész
Szabó Róbert vállalkozó
Tokár Géza politológus
Urban András vizsgálótiszt

Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlanak egyéb pályaválasztási témájú programok is:

 • Kreatív stand
  Te már készítettél valaha motivációs pitét? És raktál már ki önéletrajz puzzle-t? És meg van már a névjegykártyád vagy a cégéred? Még nincs? Hát akkor szeretettel várunk az alkotó sarokba, ahol mindezekkel most találkozhatsz, kipróbálhatod és haza is viheted! Kreativitásra fel!
 • Egyéni tanácsadás
  Az egyéni tanácsadás egy olyan segítő beszélgetés, mely segít megfogalmazni a céljaidat, vágyaidat, erősségeidet, motivációidat, hogy ez által dönteni tudj a jövődet érintő kérdésekben. Nem tudod, mi szeretnél lenni, „ha nagy leszel”? Fogalmad sincs, milyen foglalkozás való neked? Nehéz megfogalmazni a hivatásbeli céljaidat? Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről van lehetőséged beszélgetni egy tanácsadóval.
 • Próba-állásinterjú
  Sokan azt mondják, hogy minden egy állásinterjú első 10 másodpercében dől el. Ha van kedved kipróbálni, hogyan zajlik ez az első tíz másodperc, és a többi, várunk szeretettel és jobbnál jobb állásajánlatokkal.
 • Diplomás ElőKÉP
  Vigyél haza a diplomaszerzésedről fényképet, hogy más most büszke lehess magadra!
 • Felvételizz okosan!-társasjáték
  Hány lépés vezet az érettségitől a diplomáig? Mi történik velem, ha bekerülök az egyetemre? És ha nem? Jósolni nem tudunk, de egy társasjáték erejéig kipróbálhat, mi minden fordulhat Veled elő az egyetemi élet útvesztőjében.
 • Életpálya-Kötélpálya
  Van bátorságod kilépni a Nagybetűs Életbe? Itt most kipróbálhatod, mi minden vár rád. Bekötjük a szemed, kapsz néhány útmutatást, és már indulhatsz is!
 • Mesterségem cíMERRE?-kiállítás
  A program előtt rajz, fotó és esszépályázatot hirdettünk a
  pályaválasztás témájában. A pályaművek egész idő alatt ki lesznek állítva.

Image
Image
Image
Image

Továbi képek a rendezvényről a galériánkban tekinthetők meg.

Kapcsolódó írások:
Az Új Szó tudósítása a pályaválasztási napról itt olvasható.
Beszélgetés a Pátria rádióban a rendezvényről meghallgatható itt.