2016. 05. 02

Mesterségem CíMERRE? Ipolyság Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola

fegyverneki_2016_1

Április 29-én Mesterségem CíMERRE? pályaválasztási napot tartottunk a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskolában Ipolyságon. A pályaválasztási nap rendhagyó módon zajlott, ugyanis ezen alkalommal lett bemutatva egy újszerű kezdeményezés, mely a Perspektíva nevet viseli.

A Perspektíva Program kidolgozását a felvidéki magyar középfokú oktatási intézmények megerősítése, körülöttük formálódó közösségek támogatása motiválta. A program kidolgozásában oroszlánrészt vállalt Pathó Marianna, aki egyben a TANDEM trénerjelöltje is, illetve az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, hogy a Felvidéken elsőként Ipolyságon leheljenek életet a programba.

A Perspektíva Program alapvetően két részből áll, az Öregdiák Hálózatból és a Pályaválasztási Mentorprogramból. Az Öregdiák Hálózat célja, hogy az iskola volt diákjai az iskola befejezése után, ne szakadjanak el teljesen az intézménytől. A program működtetése érdekében létrehoztak egy weboldalat, ahol a volt diákok virtuális térben találkozhatnak egymással, leírhatják mi történt velük a gimnázium befejezése óta. A program Pályaválasztási Mentorprogram része azoknak az iskola fiataljainak próbál segíteni, akik még nem hoztak döntést a továbbtanulással kapcsolatban. Ennek keretén belül a jelenlegi diákok az online rendszer segítségével kapcsolatba tudnak lépni olyan mentorokkal, akik egyben az intézmény volt diákjai, hogy megszerzett tudásukra és tapasztalataikra támaszkodva nyújtsanak segítséget a diákoknak, hogy tudatosabban hozzák meg életük első fontos döntését.

A délelőtt folyamán a diákok kiscsoportban hangolódhattak a pályaválasztásra, jövőtervezésre, tudatosíthatták erősségeiket, adhattak visszajelzést egymásnak, valamint a TANDEM trénerei ismertették a délutáni foglalkozásokat is.  Délben az iskola igazgatója, Pálfy Dezső és Pathó Marianna ismertették a diákokkal, a mentorokkal, valamint a résztvevőkkel a Perspektíva Program nyújtotta lehetőségeket.

Ezt követően a diákok egyénileg dönthettek arról, hogy a rendelkezésre álló nyolc, a pályaválasztást és jövőtervezést különböző szögből megközelítő tevékenység melyikében vesznek részt. Ismét nagyon népszerű volt az Élő Könyvtár, amely ezúttal közel 20 különböző foglalkozású szakemberből állt össze, többségük az iskola egykori diákja volt. A diákok személyes beszélgetések során kérdezhettek a szakma nehézségeiről, örömeiről, az odavezető útról és a foglalkozás által lehetővé tett életformáról, mindennapokról.  Ezen kívül lehetőség volt próba-állásinterjún részt venni, ahol a diákok visszajelzést, tanácsot is kaptak, hogy a jövőben felkészülten mehessenek állásinterjúra. Az egyéni tanácsadás személyes beszélgetési lehetőséget nyújtott döntést segítő kérdések tisztázására. Az alkotást kedvelőknek a kreatív standon készíthettek motivációs pitét, melyen összegyűjthették, őket mi motiválja, egy másik feladat segítségével tisztázhatták, milyen terveik, lehetőségeik vannak a jövőre nézve, valamint önéletrajz írásban is segítséget kaptak a diákok. A felsőoktatási képzésekkel, felvételivel és egyetemi élettel kapcsolatos kérdésékre válaszoltunk az érdeklődőknek az Info standnál. Hisszük, hogy a gondolat teremtő erővel bír, ezért a Diplomás Előkép standon a diákok talárban, diplomával a kezükben fényképezkedhettek, valamint a Felvételizz okosan! társasjáték betekintést engedett az egyetemi felvételi és a gólya-időszak sajátosságaiba, rejtelmeibe. Készültünk az élet nyújtotta kihívásokat szimuláló Életpálya-Kötélpálya játékkal, amely önismereti kérdésekben segített mélyebben elmerülni.

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alap támogatta.