2011. 12. 12

Mesterségem cíMERRE? - Érsekújvár

Pályaválasztási nap az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban

2011. december 12-én újra pályaválasztási napot szerveztünk, ezúttal az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium harmadik és negyedik osztályos diákjai számára. A nap célja ezúttal is az volt, hogy segítséget nyújtsunk a diákok számára a pályaválasztás útján, mégpedig úgy, hogy élő példákon keresztül mutatjuk meg nekik egy-egy foglalkozás, hivatás szépségét és kihívásait, mindennapjait és mindenféle egyebet, amire a fiatalok a pályaválasztás küszöbén kíváncsiak lehetnek. Most is volt Élő Könyvtár, életpálya-kötélpálya, Felvételizz okosan! társasjáték, egyéni tanácsadás és sok más alternatív program.

A pályaorientációs nap menete a következő volt:

08.00-11.30: kiscsoportos foglalkozás az osztályokban
11.30-12.45: ebéd
12.45-16.30: Élő Könyvtár és egyéb alternatív programok

Az Élő Könyvtár lényege, hogy a diákoknak nem klasszikus könyvekből informálódnak az őket érdeklő foglalkozásokról, hanem lehetőségük nyílik személyesen elbeszélgetni az egyes hivatásokat aktívan űző személyekkel.

Az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik.

Az Élő Könyvek névsora a következő volt:

Bauer Dávid közgazdász
Farkas Orsolya állatorvos
Farkas Zsolt római katolikus pap
Fecske Orsolya szerzetesnő
Fiala János jogász
Gál Zsolt politológus
Horváth Molnár Andrea pszichológus
Hunčík Péter pszichiáter
Kerekes Vica színésznő

Marosi Péter ápoló
Mészáros Tünde műfordítő, tolmács
Molnár Norbert újságíró
Sári Gabriella restaurátor
Simon Attila történész
Simon Klenovics Krisztina orvos

Szabó Krisztián építész
Stifner Ivett tanár
Süll Tamás református lelkész

Szabó Róbert vállalkozó
Szeghő Sándor programozó
Vadkerti Zsuzsa fogorvos
Zácsik Anikó bútortervező

Ezúton is köszönjük az Élő Könyveknek, hogy részvételükkel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!

 Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlottak egyéb pályaválasztási témájú programok is:

  • Kreatív stand
    Te már készítettél valaha motivációs pitét? És raktál már ki önéletrajz puzzle-t? És meg van már a névjegykártyád vagy a cégéred? Még nincs? Hát akkor szeretettel várunk az alkotó sarokba, ahol mindezekkel most találkozhatsz, kipróbálhatod és haza is viheted! Kreativitásra fel!
  • Egyéni tanácsadás
    Az egyéni tanácsadás egy olyan segítő beszélgetés, mely segít megfogalmazni a céljaidat, vágyaidat, erősségeidet, motivációidat, hogy ez által dönteni tudj a jövődet érintő kérdésekben. Nem tudod, mi szeretnél lenni, „ha nagy leszel”? Fogalmad sincs, milyen foglalkozás való neked? Nehéz megfogalmazni a hivatásbeli céljaidat? Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről van lehetőséged beszélgetni egy tanácsadóval.
  • Próba-állásinterjú
    Sokan azt mondják, hogy minden egy állásinterjú első 10 másodpercében dől el. Ha van kedved kipróbálni, hogyan zajlik ez az első tíz másodperc, és a többi, várunk szeretettel és jobbnál jobb állásajánlatokkal.
  • Diplomás ElőKÉP
    Vigyél haza a diplomaszerzésedről fényképet, hogy más most büszke lehess magadra!
  • Felvételizz okosan!-társasjáték
    Hány lépés vezet az érettségitől a diplomáig? Mi történik velem, ha bekerülök az egyetemre? És ha nem? Jósolni nem tudunk, de egy társasjáték erejéig kipróbálhat, mi minden fordulhat Veled elő az egyetemi élet útvesztőjében.
  • Életpálya-Kötélpálya
    Van bátorságod kilépni a Nagybetűs Életbe? Itt most kipróbálhatod, mi minden vár rád. Bekötjük a szemed, kapsz néhány útmutatást, és már indulhatsz is!

Kapcsolódó írások:
Beszámoló a napról a westindex.sk-n.
Virágh Mária képei a rendezvényről