2016. 10. 28

Mesterségem CíMERRE? a dunaszerdahelyi Magángimnáziumban

Mesterségem CíMerre Dunaszerdahely 2016

2014-ben már volt szerencsénk az iskolában pályaválasztási napot tartani, idén október huszonhetedikén pedig ismét segíthettük a pályaválasztás előtt álló diákok döntését.

A délelőtti program reggel 8:00 órakor kezdődött, ahol kiscsoportokban önismereti és kommunikációs gyakorlatokon keresztül kerülhettek közelebb a diákok ahhoz a szakmához, hivatáshoz, ami a leginkább testhezálló számukra. Megkerestük azokat a tulajdonságokat, amelyek elengedhetetlenek egy-egy foglalkozáshoz, és kérdéseket fogalmazhattak meg majd a diákok a témával kapcsolatban, így is készülve a délutáni programokra. Egy kis ízelítőként néhány vélemény a diákoktól, hogy hogyan is vélekedtek a délelőtti foglalkozásokról:

"Az önismereti rész szerintem nagyon hasznos volt. A többiektől kapott tulajdonságok nagyon motiválóak, vagyis az, hogy így/ilyennek látnak bennünket/engem/, mivel ez egyfajta ösztönzés, motiváció, hogy továbbra is maradjunk ilyenek, ne hagyjuk el ezeket a tulajdonságainkat. Nekem sokat segített önmagam megismerésében is. Új megvilágításba helyezték a pályaválasztást, már kevésbé tűnik ijesztő és sürgető feladatnak, inkább egy (sőt több) lehetőség." 

"Az önismerettel foglalkozó részét a délelőttnek nagyon értékelem és rávilágított olyan dolgokra, amelyeket korábban nem vettem számításba. Szintén jó foglalkozásnak találtam a „beugrót”, ami megnyugtatott, hogy teljesen normális a gyerek- szülő közti nézeteltérés a pályaválasztással kapcsolatban."

A délután során, a diákoknak lehetősége nyílt, hogy a 8 foglalkozás közül a lehető legtöbbet meglátogassák, s így tegyenek egy határozott lépést a saját pályaválasztási kérdéseik mezején. A párhuzamosan zajló foglalkozások:

  • Élő Könyvtár: ahol a könyvek életre kelnek, így beszélgetési lehetőséget kínálva érdekes foglalkozások képviselőivel, a szakma mindennapjairól, a pályájuk érdekességeiről, a szakma által lehetővé tett életformáról és bármi másról, ami Téged foglalkozásukkal, hivatásukkal és életfilozófiájukkal kapcsolatban érdekel. Egyéni és páros beszélgetés-lehetőségek
  • Kreatív stand: Kreatív névjegykártya-készítés, Életrajz-puzzle, motivációs pite és más alkotások elkészítésére nyílik lehetőség.
  • Próba-állásinterjú-játék: Játékból komolyan – állásinterjús helyzetgyakorlatok, ahol valós álláshirdetésekre, valós interjú során próbálhatod ki magadat.
  • Egyéni tanácsadás: Személyes beszélgetési lehetőség pályaorientációs tanácsadókkal, konkrét kérdésekről.
  • Diplomás ElőKÉP: Készíts egy fotót arról, hogy nézel majd ki pár év múlva talárban és kezedben a friss diplomáddal!
  • Felvételizz Okosan! társasjáték: Csoportos társasjáték az egyetemi felvételi és gólya-időszak rejtelmeiről és kihívásairól.
  • Életpálya-Kötélpálya: Életút-játék bátraknak az élet hozta meglepetések, váratlan fordulatok és segítő szándékok fordulataival.
  • Információs pult: Hasznos információk a szlovákiai egyetemekről. Bármit kérdezz, megtaláljuk a választ.

S hogy milyen visszhangja volt az egész napos programnak a diákok körében?

"A pályaválasztási napot hihetetlenül élveztem, pedig őszintén szólva nem nagy reményeket fűztem hozzá. Éredekesen és tanulságosan teltek az óráink, ennyire lelkesnek már régen láttam az osztálytársaim és az iskola diákjait..."

A napról bővebben is hallhattok a Pátria Rádió riportere, Récsei Noémi és a TANDEM szakmai vezetője, Borvák Mária beszélgetéséből, amely a pályaválasztási napon készült. A beszélgetést erre a linkre kattintva tudjátok meghallgatni a Pátria Rádió archívumából. A videókért lelkesedőknek pedig itt egy kis 3 perces ízelítő kép formájában.