2019. 03. 14

Mesterségem CíMERRE? a Duna utcán

MCM_Dunautca2019_10

Az MCM-ek történelmében először volt lehetőségünk arra, hogy a „DUCCÁN” azaz a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban Pozsonyban tartsunk pályaválasztási napot az iskola harmadik évfolyamos diákjainak.  A alkalmon a két osztályon kívül részt vettek pozsonyi, illetve Pozsony-környéki Élő Könyveink is. Az évfolyam legfelkapottabb hivatásai között volt például az orvoslás, tanári hivatás, menedzsment, pszichológia, jog, filmrendezés, kutatás és még sok egyéb. Élő Könyvtárunkba igyekeztünk minden szakmához egy vagy két foglalkozásbeli Élő Könyvet meghívni. A diákokra jellemző volt az aktív részvétel, kérdésekkel és nagy érdeklődéssel voltak a szakmák felé, olyannyira, hogy az Élő Könyvtár mellett párhuzamosan zajló alternatív programok néha mellőzve voltak, bele lehetett merülni a szakmabeliekkel való beszélgetésekbe. Élményekben és tapasztalatokban gazdagodtak a diákok, bízunk benne, az esemény után útjukat is körvonalazottabban látják maguk előtt.

Az egész napos program egy majdnem négy órás kiscsoportos foglalkozással kezdődött az osztályokban, majd az ebédszünet után, a délutáni nagycsoportos programok már a tornateremben zajlottak. A délelőtti rész a pályaválasztás három alappillére mentén épült fel: ezek az önismeret, pályaismeret és munkaerőpiaci ismeretek voltak. Az Élő Könyvtár mellett párhuzamosan zajló alternatív programok mind a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szóltak, például a tanulók szembenézhettek önmaguk jövőképével talárba öltözve és diplomával a kezükben, részt vehettek próba-állásinterjún, és az infóstandnál bátran informálódhattak az egyetemi felvételikkel, egyetemi élettel, vagy éppen a munkakereséssel kapcsolatban.

Az eseményből nem maradhatott ki a már szokásos tombolasorsolás, illetve eredményhirdetés, majd végezetül köszönetnyilvánítással és pár búcsúzó szóval zárult a program. Reméljük, a jövőben gyümölcsözni fog a befektetett energia.