2023. 02. 12

Megvalósult az 1. Messzelátó hétvége

Február 11-én és 12-én Bátorkeszin tartottuk meg a Messzelátó projektünk első hétvégéjét, amelyen 20 fiatal vett részt ugyanazzal a céllal: közösen tanulni, fejlődni, és utakat találni a pályaválasztás labirintusában. A Messzelátó képzésünk célja elsősorban a gyerekotthonokban és szociálisan hátrányos körülmények között nevelkedő fiatalok pályaválasztásának és munkaerő-piaci érvényesülésének segítése.

A pályaorientáció érintő kérdések megválaszolása nem egy egyszeri és gyors döntés, hanem egy hosszú folyamat, amelyben fontos, hogy az egyén megismerje a saját képességeit, vágyait, tisztázza a jövőjét illető legfontosabb céljait. Hiszünk benne, hogy a kérdések gyors megválaszolása helyett gyakran érdemes inkább megvizsgálni, melyek is a valódi, legfontosabb kérdéseink. Ennek a szellemében az első alkalom célja a 4 hétvégéből álló közös munkánk megalapozása volt, egy olyan baráti és bizalmas légkör kialakítása, amelyben a résztvevők nyíltan beszélhetnek önmagukról, a saját vágyaikról vagy nehézségeikről is. A hétvége fő témái ezért az ismerkedés, az együttműködés, a csapatépítés és az önismeret voltak. 

A szombati napot egy rövid megnyitó után névtanulós játékokkal kezdtük, hiszen a résztvevők közül sokan különböző helyekről érkeztek, így nem ismerték még egymást. Ezeket a játékokat különféle feladatok és gyakorlatok követték, amelyekben a résztvevők nem csak önmagukat, de egymást is jobban megismerhették, a közös alkotás élménye pedig segítette azt, hogy a résztvevők még inkább tudjanak egymáshoz kapcsolódni és odafigyelni egymásra. A vasárnapi program fókuszában az erősségek álltak. Hiszünk abban, hogy mindenkinek megvannak a saját erősségei, és mindenki megtalálhatja azokat a területeket, amelyekben kibontakoztathatja a saját tehetségét. Ezért is mutattuk be az intelligencia 9 típusát, amely alapján mindannyian azonosítani tudták, kinél melyik intelligencia dominál. A délután során egy olyan csoportos feladat várta a résztvevőket, amelyben a kiscsoportok résztvevői különböző szerepeket töltöttek be, és ezen szerepek együttműködése során alkották meg a feladatban megadott problémára született kreatív megoldásaikat. Mindezek a gyakorlatok a tanulás mellett sok-sok jó élményt jelentettek a résztvevőknek és a képzőknek egyaránt, így nehéz is volt búcsút venni egymástól vasárnap délután – mindannyiunkat vigasztalt viszont, hogy egy hónap múlva újra látjuk egymást.

 

A programban résztvevő TANDEM-es munkatársak