2017. 11. 23

LEHUA-élménynap Komáromban - 2017.11.23.

Lehua élménynap6
A programban résztvevő TANDEM-es munkatársak

2017. november 23-án zajlott a Zichy-pontban a LEHUA interaktív workshop, mely a Tanuljunk emberséget az állatoktól! címet viselte, és az volt a célja, hogy ismertesse az Erasmus+ projekt eddigi eredményeit, és hogy feedbacket kérjen a jelenlévőktől a már elkészült részekre, illetve saját élményt nyújtson. Az esemény a koraesti órákban zajlott, és ifjúsági munkások, pedagógusok, szociális munkások, táborvezetők, a formális és nem formális oktatást képviselő szakemberek vettek rajta részt.

A rövid megnyitó után a LEHUA bemutatására került sor, megtudtuk, hogy a TANDEM a budapesti Rogers Alapítvánnyal, Fővárosi Állat- és Növénykerttel és a Milvus Group-pal közösen dolgozik a nemzetközi projekt megvalósításán. Az élvezetes közös munkát ismerkedéssel folytattuk – nem is akármilyen módon, egy „állatos” történettel kellett bemutatkoznunk. Volt vidám történet, szívmelengető, szomorú, de mindegyik azt segítette, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz egy-egy állat „segítségével”. Ezután az este saját élmény része következett, a hátán hegyet hordó csótány meséjével foglalkoztunk. A szimbólumok, melyekkel dolgoztunk, a falevél, a dió, a kő és a hegy volt, és egy helyzetgyakorlat során egymás vállára helyeztük ezeket a terheket. Ezután meghallgattuk a csótány meséjét, és a mese önismereti szintjeivel dolgoztunk, egyéni módon. Levezetésként a csoportos mandalakészítésben mélyültünk el, ehető terményekkel és apró tárgyakkal.

Az értékes első rész után a szakmai rész és a visszajelzések köre következett. Bemutatásra került a jó gyakorlatok gyűjteménye, és nem csupán egy konkrét gyakorlat felépítését volt lehetőségünk véleményezni, hanem a képzés további lefolyásáról és célkitűzéseiről is értesülhettünk. Az információ-szint után a Bloom-taxonómia legmagasabb szintjével, az értékeléssel is dolgoztunk, a képzési területek fontossági sorrendjét állíthattuk fel a projektben. A tartalmas szakmai részt az egész este reflexiójával és írásos visszajelzéssel zártuk, valamint azzal a jóleső érzéssel, hogy újra gazdagodtunk, tanultunk valamit - ezúttal az állatoktól.

Szerző: Voda Zsófia