2018. 04. 20

Játsszuk vissza! Éljük újra! Közösségfejlesztés Társadalmi Párbeszéd Színházzal

játszuk újra éljük újra
A programban résztvevő TANDEM-es munkatársak

Miről szól a képzés? A képzés a visszajelzési kultúrát fejleszti egyéni, s azon keresztül szervezeti, közösségi szinten. Célunk, hogy a résztvevők egyéni személyiségfejlődésükön keresztül, az adott partnerszervezeten belüli szerepüket megőrizve tudatosítva  használják a megszerzett új készségeket, kapcsolati és társadalmi kompetenciákat. A megerősödött önbizalom, felelősségérzet és cselekvőképesség egyénként, de a megtartott szervezeti szerepen keresztül teszi lehetővé a magasabb szintű részvételt az adott szervezet céljainak megvalósításában.

 

Kiknek szól a képzés?  A képzés segítő szakmák képviselőinek, pedagógusoknak, szociális munkásoknak szól, akik partnerszervezeteink tagjai.

 

Milyen módszerekkel?

A fejlesztés során használt alapmódszertan a playback-színházra épít. A playback-színházban a nézők, résztvevők személyes történeteket osztanak meg, melyeket a színészek, zenészek, minden előkészítés vagy egyeztetés nélkül, improvizálva játszanak vissza. A folyamatban részt kaphat a vizuális reflexió is, rajzok, festmények, tárgyak születhetnek mélyítve, sűrítve a történeteket. Azt tapasztaljuk, hogy a saját és mások élményének megjelenítése egymásra hangolja a résztvevőket, közösséget teremt, inspirálhatja a közösségi felelősségvállalást, további cselekvést.

A képzést követő évben Társadalmi Párbeszéd Színház (TPSz)- fórumokon keresztül nyitunk a nagyközönség felé megmutatva a visszajelző kultúra egyéni és szervezeti, valamint közösségi szintre gyakorolt hatását a képzett szervezetekben, bevonva a megosztás-meghallgatás folyamatába a résztvevőket is.

 

Kik állnak a képzés mögött?

Az 1997 óta működő Vitakultúra Egyesület a képzés fő koordinátora. Az egyesület elsődleges célja a kultúrafejlesztés, a társadalmi integrációs folyamatok elősegítése egyének és csoportok fejlesztésén keresztül. Az egyesület tagjai oktatásban, szociális és for-profit szférában tevékenykedő szakemberek, akik rugalmasan alkalmazzák a drámapedagógia, a pszichodráma, a playback-színház és az NLP módszereit.

Donáth Attila 25 éves tapasztalattal rendelkező playback-színházi szakember, a Vitakultúra Egyesülettel 2000 óta rendszeresen együttműködő külső munkatárs. A playback alkalmazása mindennapi fejlesztő munkája részét képezi a tréningek, szervezetfejlesztési folyamatok, tanácsadások, szupervíziók, coachingok során. A playback-színház módszerét évek óta tanítja határon innen és túl.

A partner-szervezetek a praktikus, szervezési feladatok mellett tartalomgazdaként vesznek részt a helyi képzés előkészítésében, felkutatják a visszajelzési kultúra helyi sajátságait, támogatják a helyi szakembereket a projekt gyakorlataiban.

 

 

Image
eu.jpg

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjában valósul meg. A fentiekben foglaltak csak a szerzők álláspontját tükrözik. Az Európai Bizottság sem a megosztott tartalomért, sem annak felhasználásáért nem felelős.

Image
játszuk újra éljük újra