2016. 05. 19

Indul a pozsonyi és nógrádi Életmesék gyűjtése!

eletmesek_2015_bevezeto_kep

Az Életmesék gyűjtéséhez egy önkéntes kezdeményezés adott ihletet: néhány fiatal rendszeresen bejárt az idősek otthonába, hogy az ott lakók mindennapjaiba egy kis színt vigyenek. Beszélgettek, történeteket és recepteket gyűjtöttek. Ezt a kezdeményezést karolta fel, és terjesztette ki a TANDEM.

A célunk ezzel a projekttel az, hogy történelmi emlékeket gyűjtsünk idős emberek élettörténetei által, melyek a fiatalok számára élő képet nyújtanak a saját régiójuk múltjáról, legendáiról, hagyományairól. A projektbe bevont idős személyek számára pedig szeretnénk visszajelzést nyújtani arra nézve, hogy milyen jelentőséggel bírnak az ő élettörténetük darabkái fiatalok számára, és közös tanulási lehetőséget biztosítani: az időseknek lehetőséget adni, hogy egy új nézőpontból tekintsenek saját életükre, a fiataloknak pedig arra, hogy beépítsék a saját életstratégiáikba az idős emberektől hallott tapasztalatokat, bölcsességeket.

Az élettörténetek gyűjtését 2014-ben Csallóközben kezdtük, s a kötet fogadtatása megerősített bennünket abban, hogy érdemes folytatni a projektet. 2015-ben gömöri idősekkel beszélgettünk, ahonnan szintén pozitív visszajelzéseket kaptunk a projektben résztvevő idősektől, fiataloktól, valamint a kötet olvasóitól is.

Sorra jelentkeztek ismerőseink, hogy nekik is vannak olyan idős rokonaik, ismerőseik, akiknek a történeteit érdemes lenne lejegyezni. Így hát 2016 nyarán Pozsony és Szenc környékén, valamint Nógrádban folytatódik az Életmesék gyűjtése.

 

A gyűjtés júniusban zajlik, melyhez önkénteseket, interjúzás iránt érdeklődő fiatalokat keresünk, illetve olyan ajánlásokat várunk, amelyek segítenek nekünk megtalálni Pozsony és Nógrád környékén élő Nagy Mesélőket.

Várjuk tehát az olyan jelentkezőket, akik:

- Pozsony, Szenc vagy Nógrád környékén ismernek olyan időseket (70 év fölött), akiket érdemes lenne felkeresnünk, mert az élettörténetük izgalmas, tanulságos, szeretetteljes tanításokat tartalmaz és fontos lenne megörökíteni

- bármilyen más módon (anyagi hozzájárulással, rendezvényszervezésben nyújtott segítséggel, az interjúzók számára szállás biztosításával) szeretnék támogatni a projektünket.

 

Bővebb információ és jelentkezés a projekt koordinátoránál: aradi.judit@tandemno.sk