2015. 07. 29

Ilyen volt a Labirintus Udvar a Gombaszögi Nyári Táborban, 2015. július 14-20. között

Gombaszögi Nyári Tábor. Furcsa keveréke a tábori hangulatnak, a fesztivál lazaságának és a nyári egyetem érdekességeinek. S talán ennek is köszönhető, hogy helyet kaphatnak az olyan programok is, amelyek az önismeret, kommunikáció, pálya-és karrierorientáció, jövőtervezés és nem formális módszerek felé nyitogatják a belső ajtókat. 

A tervezés, szervezés dolgos hónapjai után az idén is egy egészen más dimenzióba csöppenhetett az, aki ellátogatott a táborba. S hogy a több helyszínen folyó előadások, koncertek, kézműves foglalkozások, (Szalma)színházi előadások, csapatversenyek mellett mivel találkozhatott, aki ellátogatott a Labirintus Udvarba? Íme, következzen egy kis ízelítő a programunkból.

A hétfő és keddi építkezés, rendezkedés, fúrás, faragás után el is készült az új helyszínen kialakított Labirintus Udvar. Az előadói sátor mellett idén is messziről színesedett a kifeszített ejtőernyő, és bővültünk egy szintén nyári színekben pompázó árnyékolóval, ami a teaház fölött biztosított egy kis hűs alkotói teret.

Szerdán délelőtt Halász Péter és felesége, Anita elhivatottságának és szakértelmének köszönhetően elkészült a kövekből, szalmából és virágokból, az udvar szíveként épült két bejáratú, megbékélés labirintus. Így a szerda délutáni labirintus felkészítő és labirintusjárás után mi másról is szólhatott volna vendégeink interaktív, beszélgetős esti előadása, mint erről az izgalmas, sokrétűen felhasználható motívumról. 

Az idei évre már szinte hagyománnyá vált Es(z)ti mesékkel zártuk a napi programot, melynek első vendége Borvák Mária volt, aki saját élményű bormesével és borkóstolóval örvendeztette meg a mesére éhes táborozók gyermek énjét.

Csütörtökön reggel nyitott ki kis teaházunk, mely egész héten reggel kilenctől, este hat óráig várta a szomjas táborozókat.

Délelőtt a labirintusé volt a főszerep, majd Sajtóetikai szimulációs játéké volt a tér, a Kitekintő partnerszervezet szervezésében. A délután Hoppál Bori párkapcsolati hiedelmekről tartott műhelymunkájával és Benkovics Sándor, a Camp Leaders Slovakia ügyvezető igazgatójának interaktív előadásával telt meg, amit kis szünet után az esti előadás követett. Csütörtöki előadónk, Joós István, a Szívesség Közösség alapítója önmagunk felvállalásáról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. 

A záró program szintén mese volt, ahol példák nyomába szegődtünk, a tehetségről, adottságokról tanító példabeszéden keresztül.

A tábor harmadik napján, pénteken a labirintus felkészítés és járás mellett párhuzamosan Szűcs István karrier tanácsadó interaktív előadásán tudhattuk meg, hogy mi az összefüggés az önbecsülés és az álláskeresés között. A déli órákban a szimulációs játék mellett a Phoenix és a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület szervezésében vehettek részt az érdeklődők az erőszakmentes kommunikációról tartott interaktív foglalkozáson. A délután kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol tanácsadással foglalkozó szakemberekkel, Hunčík Péter pszichiáterrel, Bolemant Éva coach-al és Szűcs István karrier tanácsadóval beszélgetett Molnár Kriszta arról, hogy mi a különbség az egyes segítő beszélgetések között, milyen esetben kihez kell fordulni, mikor indokolt és miben segítenek ezek a beszélgetések. Csütörtök esti előadónk pedig a méltán nagy népszerűségnek örvendő Pál Feri atya, és mentálhigiénés szakember volt, aki a magányról, összetartozásról, és a társkapcsolatok egyes fázisairól adott elő, a feltámadó vihar ellenére is a tőle megszokott, lehengerlő stílusban. 

Az estét Kovács Zoltán zen történetei zárták.

A szombati, s egyben utolsó program napunk is eseménydúsan zajlott. A délelőtt folyamán a labirintus felkészüléssel egy időben irodalmi műhelymunka zajlott Rabec István vezetésével, ahol haikuk segítségével barangolhattunk önismereti mezőkre. A délután meghatározó programja az Utazás a Világom körül címmel zajlott kerekasztal beszélgetés volt. Kovács "Kovi" Zoltánnal, a VándorLáss alapítójával, Angyal Rékával, aki nepáli útja során megtapasztalhatta, milyen, mikor megmozdul a talpa alatt a föld, Leporisz Viktorral, nepáli túravezetőjével és Bujna Zoltán biciklis világutazóval beszélgetett Szabó Eszter arról, hogy milyen összefüggések lehetnek az utazás és önismeret között, s hogy milyen hatásai lehetnek belső életünkre a világjárásnak. Esti előadónk Pap János nevetéskutató volt, aki arról osztotta meg gondolatait, hogy hogyan, és miért lehet és kell is komolyan venni a humort, hol és mikor vannak a viccek jó helyen, és mit árul el az emberekről a humoruk. 

Az este, és egyben a hét befejezéseként Rabec István gömöri meséivel zártuk le a Labirintus Udvar programjainak sorát. 

S a tábor hangulatát és különös varázsát mi sem bizonyítja jobban, hogy már a zárás során megkezdtük a jövő évi udvar tervezését, abban a reményben, hogy jövőre ugyanitt, ugyanekkor!