2016. 03. 29

Emberi jogok oktatása a V4 régióban

v4_jelentkezes

A projektről

A Visegrad Found Small Grantjának köszönhetően áprilistól magyarországi, csehországi és lengyelországi partnerszervezetekkel járjuk körbe, hogy az emberi jogok oktatása hogy néz ki a térségünkben. A projekt célja, hogy hatékony beszélgetést kezdeményezzen a régió sajátosságairól a témában, illetve hogy előmozdítsa a tapasztalatcserét arról, hogy a V4-es országokban, hogyan jelennek meg az emberi jogok az oktatásban. A közös gondolkodás hosszú távú célja, hogy az emberi jogok oktatása nagyobb szerepet kapjon az oktatásban Közép-kelet-Európában is.

A projekt keretén belül a V4 országaiból érkező résztvevők két szemináriumon vesznek részt, Lengyelországban és Budapesten. A szemináriumok során a résztvevők megvitatják a régió helyzetét, kihívásait és sajátosságait az emberi jogok oktatását illetően és javaslatokat dolgoznak ki arra, hogyan erősödhetne meg az emberi jogok formális én nem formális oktatása az egyes országokban.

Témák

o   Hogyan értelmezik a következő szavakat a V4 egyes országaiban: emberi jogok, polgári jogok, állampolgárság? Hogyan hat ez az emberi jogok oktatására?
o   Milyen kérdésekkel és témákkal foglalkoznak az emberi jogok oktatása során?
o   Az emberi jogok oktatása hogyan hat az állampolgársági nevelésre, a Holokauszt oktatására, a nemzetközi oktatásra?
o   Hogyan kapcsolódnak a kisebbségi jogok az emberi jogok oktatásához?

Módszerek és gyakorlat

o   Mik a meglévő és alkalmazott módszerek a témában jelenleg?
o   Hogyan egészíti ki egymást a formális és a nem formális oktatás az emberi jogok oktatásában, s hogyan lehetne a nem formális módszereket a formális oktatás részévé tenni?
o   Milyen mértékben építhető be az emberi jogi megközelítés a tantervbe és az iskolai környezetbe?
o   Hogyan juttatható el az emberi jogi nevelés a háttérbe szorult csoportokhoz?

Személyek és intézmények

o   A pedagógusok és oktatásügyi döntéshozók hogyan értelmezik az emberi jogok oktatását? Mik a céljaik?
o   Mi a felsőbb oktatás szerepe a jövendőbeli pedagógusok képzésben, és a formális oktatás hogyan támogatja az emberi jogi megmozdulásokat?
o   Hogyan működnek együtt oktatásban dolgozók az ombudsmannal, vagy egyenlő bánásmódért felelős hatóságokkal, és ez az együttműködés hogyan erősítheti az emberi jogok oktatását?

Emberi jogok oktatása a gyakorlatban

o   Milyen hatása lehet az emberi jogok oktatásának, s mennyire követhető és mérhető az emberi jogok oktatásának hatása a társadalomra?
o   Hogyan alakult az emberi jogok oktatása az elmúlt évtizedekben?
o   Milyen mértékben befolyásolták az emberi jogok oktatását a közelmúlt eseményei? Vajon milyen szerephez jut az emberi jogok oktatása a közeljövőben, Európa jelenlegi nehéz helyzetének hatására?

A projekt során felmérés készül az emberi jogok oktatásának helyzetéről a résztvevő országokban. A workshop vitáiról angol nyelvű dokumentáció készül, s talán néhány javaslat is, az oktatásügyi döntéshozók felé. A projekt egy hosszú távú együttműködés alapját, kapcsolati hálót igyekszik megteremteni a V4 országaiban emberi jogok oktatásával foglalkozó személyek és szervezetek között.

Az első workshop időpontja és helyszíne: április 14-15., Budapest

Jelentkezés: borvak.maria@tandemno.sk