2014. 08. 28

Életmeséket gyűjtünk

A programban résztvevő TANDEM-es munkatársak

Az Életmesék projekt célja, hogy egy olyan új, interaktív, élményalapú történelemtanítási módszerrel kísérletezzen, amely nem az adatok és tények összegyűjtésére alapul, hanem a köztünk élő idős emberek visszaemlékezéseire, reflexióira, történeteire, továbbá, hogy a történetek átadásán keresztül mutasson meg a fiatalok számára egy élő képet a saját régiójuk múltjáról, legendáiról, hagyományairól.

A mesék összekötnek. Olyan varázslatos világot teremtenek, amely a bennünk élő ősi erőkhöz enged közelebb. 

Életünk történetének elmesélésével minden alkalommal új és új narratívát hozunk létre, így aztán minden alkalommal újraírjuk saját történetünket. 

Az életünket elmesélni: gyógyító és jövőformáló. 

A történetünket másoknak átadni pedig olyan, mintha a múlt szövetéből egy kicsit a jövőt is megalkotnánk. Vagy legalábbis a jövő szövetét, mintázatát. 

 

A projektben narratív interjútechnikával dolgozunk, életút-történeteket gyűjtünk, amelyeket aztán egy kisebb elemzéssel együtt egy kiadványban jelentetünk meg. 

A könyvbemutató, amelyre 2014. október 25-én Gútán kerül sor, egy rendhagyó közösségi esemény lesz, ahol playback színházi társulat segítségével az elbeszélt történetek megelevenednek, színpadra kerülnek, és a történetek által létrehozott érzések közös éménnyé válnak

Image

 

Az élettörténetek gyűjtésébe várunk mindenkit, aki szeretné kipróbálni, milyen élmény egy-egy élő történelemkönyv fellapozása. 

Ha él a családodban, közeledben olyan idős személy, akinek az életútját érdekesnek találod, készíts vele egy beszélgetést, és küldd el nekünk a hangfelvételt, hogy az ő története is bekerülhessen a közösségi történelemkönyvünkbe!

Nem kell hozzá más, csak egy diktafon. 

A hangfelvételt és az adatokat természetesen diszkréten kezeljük: sem a történetek, sem a felvételek nem jutnak el harmadik félhez. A kiadványban csak keresztneveket, kérés alapján áleveket vagy rövidítéseket haszálunk. 

kérdések és egyéb információk: Molnár Krisztánál (elérhetőség itt