2018. 02. 14

Bodrogközi Életmesék könyvbemutató, 2018. február 12.

bodrogkozi életmesek20

Immáron az ötödik Életmese kötetet tarthatjuk a kezünkben, mely Bodrogköz varázslatos vidékére, kisebb-nagyobb falucskáiba kalauzolja el az olvasót. Megjelenésének bemutatója, a számunkra nagyon kedves kistárkányi kultúrházban került megrendezésre 2018. február 12-én, ahol a vártnál is több érdeklődő, kíváncsi és boldog tekintettel találkoztunk. Megható élmény volt számunkra ennyi ember előtt bemutatni azokat az élő történelmi mozaikokat, melyeket az ott lakó idősebb generáció bízott ránk. Nem is beszélve arról, amikor felbukkantak az ajtóban és elfoglalták helyüket azok a nénik és bácsik, akik közel fél éve feltétlen bizalommal és örömmel osztották meg velünk történeteiket.

Az este házigazdája Kondás Aranka – aki egy személyben volt a vendéglátónk és a gyűjtés kulcsfontosságú személye is – egy gyönyörű, szívhez szóló, pozitív értelemben hidegrázós bevezetővel kezdett, majd kincsként méltatta a kötetet, mely azonnal megragadta nemcsak a közönséget, hanem minket is. Miközben idézeteket olvasott fel a kötetből, felragyogni láttuk a nénik és bácsik szemeit egy-egy ismerős soron, közös gondolatnál… mi pedig emlékeinkben újra felidéztük az ott szerzett élményeket, átélt pillanatokat. Eszünkbe jutott milyen érzés volt az első beszélgetés, mennyire izgultunk előtte, mennyire feltöltött minket, mennyi energiát adtak nap mint nap az elmesélt történetek. Mind a mai napig mosoly jelenik meg arcunkon, amikor eszünkbe jut a nénik és a bácsik nyílt, önzetlen és bátorító mosolya, amint lerántják a leplet saját személyes történetükről. Hálásak vagyunk, amiért beengedtek otthonaikba ismeretlenül, és az ősi bizalommal bevezettek minket életük apró-cseprő részleteibe. Meséjük magával ragadott, szinte úgy éreztük, mintha mi is ott lettünk volna velük, átéltük volna velük mindazokat az izgalmas, néha veszélyes kalandokat, amit ők. Mélyen megérintett minket mindaz a bizalom és törődés, amelyet beszélgetéseink során tapasztaltunk. Szívünkben hálával, szeretettel és örömmel tértünk hát vissza újra Bodrogköz már jól ismert falvaiba, hogy elhozzuk és bemutassuk azt a bizonyos kötetet, amely e térségben élők történeteit foglalja magába, átadva így egyfajta örökséget a további generációknak.

A bemutató est további részében a helyi önkormányzat elnöke, Hajdók István üdvözölte a jelenlévőket, majd Urbán Péter, a szervezet vezetője mutatkozott be és ismertette az Életmesék gyűjtésének hátterét. Ezt kiegészítve a gyűjtésben résztvevő csapat tagjai (Viczena Edina, Veress Tamás, Voda Zsófia és személyem) idéztünk fel emlékeket és osztottuk meg ezeket a jelenlévőkkel. Felolvasásra került Lukács Ágnes, a kötet szerzője által megírt üdvözlet és élménybeszámoló is. Az egész bemutatót a kistárkányi református énekkar szívet melengető előadása fogta össze. Az est befejeztével kellemes meglepetésként ért minket, hogy a résztvevők felkerestek és aláíratták velünk köteteiket, mely megtisztelő és elmondhatatlan érzés volt. Hálásak vagyunk mindenkinek, minden interjúalanynak és résztvevőnek a belénk vetett bizalomért, a gyűjtés során szerzett élettapasztalatokért és feledhetetlen élményekért. Külön szeretnénk köszönetet mondani Böszörményi Tamásnak, Drab Melindának, Furik Csabának, Hajdók Katinkának és Kondás Arankának az interjúalanyok felkereséséért és az interjúk szervezésében nyújtott segítségért, valamint Sinka Árminnak, az interjú hanganyagainak gépelésében való közreműködésért. Bátran állíthatom: mindannyian magunkkal vittünk a gyűjtésből egy szeletet, ami útravalónk lett a jövőre nézve.

Az élménybeszámoló szerzője Kurcz Bernadett andragógia szakos hallgató, aki önkéntesként vett részt Életmese gyűjtésünkben.