2015. 06. 03

2015 a külhoni magyar szakképzés éve, Kárpát-medencei körút

2015 a külhoni magyar szakképzés éve” névvel indult határon túli magyar szakközépiskolák bevonásával program a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság koordinálásával. Ennek keretein belül egy határokon átnyúló inspirációs tréningkörút megvalósítóiként tartottunk képzéseket Kárpát-medence szerte.

A képzések során négy témakörben igyekeztünk megmozgatni a diákok kreativitását, inspirálva őket arra, hogy már most aktívan kezdjenek foglalkozni a jövőtervezéssel, vállalkozás alapítással.

Az egyes képzések hasonló koncepció alapján valósultak meg. Önismereti résszel indítottunk, ahol a tehetséggel foglalkoztunk, egyéni, és csoportos munkával. Ezt követte a közös alkotás, ahol az összhangra és kreativitásra épülő feladatokon keresztül gyakorolhatták a csapatmunkát, a kommunikációt, mindezt számukra új, interaktív módszerekkel, rendhagyó keretek között. A harmadik blokkban az innováció kapott főszerepet. Kreativitást megmozgató feladatokon keresztül, szituációs gyakorlatok segítségével próbálhatták ki magukat különböző helyzetekben, mint például nyilvános beszéd, termékfejlesztés, reklám és marketing. A három órás inspirációs tréning záró akkordjaként interjúkon, rövid videókon keresztül foglalkoztunk az előre lépés egyik mozgatórugójával, a hittel.

A körút indító állomása a felvidéki Karván volt, a helyi szakközépiskolában, 2015. április 30-án. Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár úr megnyitója után két csoportban, négy trénerrel és egy önkéntessel folyt a közös munka.

A következő felvidéki állomás Kassa volt, ahol a Szakkay József Szakközépiskola évfolyamok szerint csoportosított diákjainak tartottunk tréninget 4 csoportban, május 13-án.

A programban részt vevő harmadik, s egyben utolsó szlovákiai iskola a dunaszerdahelyi Szakközépiskola volt, május 21-én. Szintén négy csoportban zajlottak a téningek.

A következő régióban, a szerbiai Vajdaságban két iskola vett részt a programban. Május 14-én Óbecsén, a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskolában és Zentán az Egészségügyi Középiskolában folytatódtak az inspirációs tréningek.  

A harmadik régió Erdély volt, ahol Déván, a Téglás Gábor Szakközépiskolában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Szakképző Líceumban és a Puskás Tivadar Szakközépiskolában, Csíkszeredán a Kós Károly Szakközépiskolában, és Kolozsvárott a Kolozsvári Református Kollégiumban folytak a tréningek május 26-29. között.  

A képzéssorozat során az összesen 8 tréner 38 csoportot vezetett, körülbelül 3000 km-t tett meg, és a programmal megközelítőleg 2000 diákot ért el.

A 2015 a külhoni magyar szakképzés éve következő állomása az augusztus első hetében  megrendezésre kerülő nyári tábor lesz.