Cyberbullying - kortárs bántalmazás az interneten

Image

Sikula Gábor, TANDEM

Sikula Gábor vagyok, pszichológus, coach, tréner. Jelenleg a TANDEM nonprofit szervezet projektvezetőjeként dolgozom, illetve tagja vagyok a TANDEM Képzői Körének is. Az elmúlt években a nemzetközi STOP Bullying projektünk keretében több képzést és foglalkozást is tartottam az iskolai kortárs bántalmazás témájában diákok és tanárok számára. Több alkalommal vezettem képzéseket és tartottam előadásokat a biztonságos internethasználat témájában, melyeknek fontos része a tudatosság és a kritikus gondolkodás erősítése a diákok körében.

A digitális generáció életében egyre jelentősebb szerepet játszik az online világ.  A közösségi média és a különféle kommunikációs alkalmazások rengeteg lehetőséget biztosítanak arra, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk, így nem csoda, hogy a diákok közti interakciók, ezzel együtt pedig a köztük megjelenő kortárs bántalmazás is egyre inkább átkerül az online térbe. Mindez viszont nagy veszélyekkel járhat, hiszen az internet olyan hatalmat és olyan eszközöket biztosít a bántalmazók számára, amelyekkel könnyen visszaélhetnek, sok esetben bármilyen további következmény nélkül.
 

Ezen a workshopon a cyberbullying jelenségét járjuk körbe, tisztázzuk az ezzel kapcsolatos fogalmakat, és a gyakorlatban is kipróbáljuk azokat a módszereket és technikákat, amelyekkel mi magunk is elősegíthetjük a bántalmazás megelőzését és kezelését.

Az élet játék 2022 – Élménykonferencia (nem csak) pedagógusoknak