20. 10. 2017.

Mesterségem CíMERRE? pályaválasztási nap Somorján 2017. 10. 19.

2017. október 19-én immár másodszor került sor a Mesterségem CíMERRE pályaválasztási napra a somorjai Madách Imre Gimnázumban. A nap mottójának Carlos Castenda idézetét válaszotttuk, miszerint: „Egy bölcs ember úgy éli az életét, hogy cselekszik, nem pedig a cselekvésről gondolkodik.” És valóban, a diákok tartották magukat az idézethez: aktív részvételükkel, kérdéseikkel, érdeklődésükkel lehetővé tették, hogy átmenjen az üzenet, élményekben és tapasztalásokban gazdagodjanak, és bízunk benne, útjukat is körvonalazottabban látják maguk előtt.

Az egész napos foglalkozás a szokásos módon a pályaválasztás három alappillére mentén épült fel: ezek az önismeret, pályaismeret és munkaerőpiaci ismeretek. A program egy négyórás kiscsoportos foglalkozással kezdődött az egyes osztályokban, majd a délutáni, nagy csoportos résszel folytatódott, amelynek központi eleme az Élő Könyvtár volt. Köszönettel tartozunk a Szülői Szövetség elnökének, Nyárfás Károly úrnak és az igazgató úrnak, Trencsík Jánosnak, amiért szívükön viselték, hogy minél több helyi érdekeltségű, hiteles személy beszélgethessen a diákokkal életpályájáról.
Aki még nem hallott róla, az Élő Könyvtár éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Csupán egy különbség van: az Élő Könyvtárban a Könyvek élő személyek, és a Könyv és olvasója között személyes párbeszéd kezdődik. A lényege, hogy a diákok személyesen tudjanak elbeszélgetni egy-egy foglalkozás képviselőjével, fel tudják tenni a kérdéseiket a szakmával kapcsolatban, s első kézből kapjanak választ. Sokat segít ez abban a diákoknak, hogy valós képet kapjanak a szakmákról s ezáltal könnyebben tudjanak helyesen választani.

Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlottak az egyéb alternatív programok, melyek mind a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szóltak. A legtöbb alternatív program játékos formában zajlott, hogy érdekeltté és motiválttá tegye a diákokat arra, hogy foglalkozzanak a jövőjüket érintő fontos kérdésekkel. Ezek közé tartozik a „Felvételizz okosan!” társasjáték, ahol az egyetemi évekről tudhattak meg információkat a diákok játékos formában. A kreatív standon saját névjegykártyákat és motivációs pitéket készíthettek, szimulált állásinterjúkon kipróbálhatták, milyen kérdések várhatnak rájuk a felvételi beszélgetéskor. Ezen kívül fényképezkedhettek diplomával a kezükben és talárban. Az önismeret fontossága újra megjelent az Életpálya-kötélpálya foglalkozáson, ahol a diákok saját éltútjukat járták végig bekötött szemmel. A diákoknak ezzel párhuzamosan lehetőségük volt elbeszélgetni pályaválasztási tanácsadónkkal is, valamint konkrét a továbbtanulással, egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseiket feltehették az erre kijelölt Infópultban is.

A pályaválasztási nap végére egy ünnepélyes zárás, köszönetnyilvánítás és tombolasorsolás tette fel a pontot, és a vidám, elégedett arcokat látva újra nyugtáztuk, a befektetett energia megtérült, és gyümölcsöt fog hozni.