02. 04. 2015.

Virtuális intim zóna képzés Rimaszombatban

Zúčastnení spolupracovníci z TANDEM-u

 

Milyen befolyással van az internet az életünkre?  Hogyan lehet törölni, amit egyszer feltöltöttünk? Mit jelent a digitális lábnyom? Mit tehetek érte, hogy ne szivárogjanak ki a személyes adataim? Ilyen, és hasonló jellegű kérdésekre kerestük a választ március 20-22. között a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákönkormányzatának (DÖK) tagjaival. A program az Orange Alapítvány támogatásával valósult meg, a Dunaszerdahelyi Magángimnázium után immár másodszorra.

Tapasztalatból nagyon jól tudhatjuk, hogy ami egyszer feltöltésre kerül az internetre, az a legváratlanabb helyzetben bukkanhat fel ismét, s akár kellemetlen is lehet, ha egy-egy kép, bejegyzés, vagy vallomás méltatlan kezekbe kerül. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a témával, hogy felhívjuk rá a diákok figyelmét, hogy így meg tudjuk előzni ezeket a szituációkat.

A Virtuális Intim Zóna projekt első lépéseként egy egész hétvégét tölthettek együtt a résztvevők, melynek során a diákoknak lehetőségük volt ismerkedni, csapatban dolgozni, tisztázni az egyes fogalmakat és online jelenségeket. Olyan kérdéseket jártunk körbe, hogy mit jelent a gyakorlatban a virtuális intimzóna, mi a digitális lábnyom, milyen kritériumokra kell figyelni, hogy ez a „lábnyom” a későbbiekben (is) felvállalható legyen, mit higgyek el, és mit ne, hogyan győződhetek meg egy adat, vagy információ, esetleg egy adott személy hitelességéről.

A hétvége második felében a DÖK tagok feladata az volt, hogy miniprojekteket dolgozzanak ki, melynek keretében átadják a megszerzett tudást a diáktársaiknak. Ezáltal szeretnénk elérni, hogy az átadott ismeretanyag multiplikálódjon, s eljusson az összes diákhoz az iskolában. Hiszünk abban, hogy ha a kortársaiktól kapják a tájékoztatást, akkor nyitottabbak lesznek rá a többiek is. A tervezés és a kivitelezés során a diákok állandó segítséget kapnak a képzést tartó trénerektől, így a későbbiekben is lehetőségük nyílik az egyes lépések konzultálására. Ezzel az utánkövetéssel biztosított a DÖK-ök szakmai támogatottsága, növelhető az iskolákban megvalósuló programjaik száma, valamint, nem utolsó sorban az együttműködés következtében fejlődik a diákok közötti csapatmunka is, így a projekt több szinten is hozzájárul az diákönkormányzat fejlődéséhez.

Obrázok

A projekt harmadik szakasza, s egyben lezárása, egy közös egynapos műhelymunka lesz, ahol a diákok a trénerekkel együtt értékelik majd ki a megvalósult projektet, összegzik annak eredményét, és levonják a tanulságokat.

A képzéseken leszűrt tapasztalatok azt bizonyították, hogy az internet biztonságos használata egyre aktuálisabb téma a fiatalok körében, s hogy kellő tájékozottsággal és figyelemmel elkerülhetőek a káros, és visszafordíthatatlan virtuális folyamatok.