16. 04. 2023.

Megvalósult a 3. Messzelátó hétvége

Április 14-15. között újra megrendezésre került a Messzelátó projektünk, mely során immár harmadik alkalommal vettük be a fiatalokkal a bátorkeszi Fireszke Gyermek-, Ifjúsági és Konferencia-központot. A projekt elsődleges célja segíteni a gyermekotthonokban és szociálisan hátrányos körülmények között élő fiataloknak megugrani a pályaválasztás olykor magasnak tűnő akadályait. 

Az utolsó előtti hétvégénk játékkal indult, mely során átismételtük egymás neveit, valamint felidéztük az előző képzés emlékeit. A harmadik alkalom fő motívuma a siker és a tudatosság volt, melyeket közösen, majd kicsoportokba osztva jártunk körbe a gyerekekkel.

Mit jelent sikeresnek lenni? Ezt a kérdést sokszor a felnőtteknek sem egyszerű megválaszolni, mi azonban vállalkoztunk a válasz felkutatására. A fiatalok megfogalmazták az egyének felelősségét a siker elérésében. Fontosnak tartjuk tudatosítani a gyermekekben a pályaválasztás, valamint a saját életünk feletti felelősséget, melynek fontos kulcsa többek között a hatékony időbeosztás és a szabadidő hasznos kihasználása. A délután folyamán ennek erősítésére a fiatalok megvizsgálták a szokásaikat, valamint hogy mivel töltik a szabadidejüket. Összeszedték, mik azok a tényezők, amelyek segítik, vagy éppen hátráltatják őket a pályaválasztás folyamatában, és babszemek segítségével vizualizálták őket. A napot egy együttműködést mélyítő, logikai játékkal zártuk. 

Vasárnap a tudatosságé volt a főszerep, melyet a pályaválasztás témáján belül is megvizsgáltunk. Hiszünk a tudás játékos formában történő átadásában, éppen ezért a gyakorlatban is kipróbáltuk, milyen az, amikor tudatosan kell párt választani pl. egy adott feladathoz. Mindenki élménye fontos számunkra, ezért mielőtt könnyes búcsút vettünk volna egymástól, még egy közös élmény-morzsaszedegetés alkalmával elmeséltük egymásnak, hogy ki, mit visz haza magával a bőröndjén kívül, mit tanultak a hétvége folyamán.
 

Zúčastnení spolupracovníci z TANDEM-u