Életmesék Mátyusföldről

A TANDEM n.o. Életmesék-sorozat kilencedik kötetét tartja kezében az Olvasó. A szerkesztők ezúttal is témák szerint csoportosították az interjúrészleteket, amelyeket a Mátyusföldön élő, 70 év feletti idős emberekkel 2021 augusztusában, fiatal önkéntesek által készített beszélgetésekből válogattak ki. Nem volt könnyű dolguk, hiszen egy-egy kerek élettörténetből választották ki azokat a részeket, amelyek a mesélő számára, illetve a régiótörténetének szempontjából valamiért különleges jelentőséggel bírnak, „beszédesek“, sokatmondóak.

Kötetünkhöz többféleképpen is lehet kapcsolódni: elsősorban az idősek által elmesélt történetekből sugárzóértékeken keresztül, ahogyan gyermekként elbűvölve, nagyszüleinkhez odabújva hallgattuk a régi időkről szóló meséket. Másrészt kicsit tudományosabb szemszögből, történelemtudományi elmélkedéseket folytatva az oral history, vagyis az elbeszélt történelem identitásformáló erejéről. Végezetül pedig inspirálódva azokból a lélekemelő találkozásokból, amelyeket a meghallgatás, szívből jövő odafigyelés hoz létre egy-egy interjúhelyzetben. Reméljük, hogy kötetünk Olvasóit is megérinti majd egy-egy történet, ahogyan mi magunk is olyan sokszor és sokféleképpen megérintődtünk az interjúk készítése és feldolgozása során.


Könyvünket nem áruljuk klasszikus módon: az olvasóra bízzuk, mennyit szeretne adni érte. Az így beérkező adományokat a következő kiadások megjelenésére fordítjuk. A kiadvány, együtt a sorozat korábbi köteteivel elérhető postai úton vagy személyesen Komáromban, a TANDEM irodában.

Életmesék a Mátyusföldről - kiadványigénylés