2021. 05. 20

STOP Bullying

A projektet a TANDEM, n.o. a Rogers Személyiségközpontú Oktatásért Alapítvány és az Innovatív Oktatásért Intézettel közösen valósítja meg az Interreg V-A Slovakia Hungary Cross Border Cooperation Programme keretén belül.

A projekt címe: STOP BULLYING - NO BULLYING

A projekt vezető partnere:

Innovatív Oktatásért Intézet, Komárom, Szlovákia

A projekt partnerei:

TANDEM, n.o., Komárom, Szlovákia

Rogers Személyiségközpontú Oktatásért Alapítvány, Budapest, Magyarország

A projekt időtartama: 2020. október 1. – 2022. január 31.

Mi a bullying?
A magyar nyelvben nincs olyan kifejezés, amellyel tökéletesen le lehetne fordítani az angol bullying szót. Leginkább iskolai vagy kortársak közötti zaklatásként beszélünk arról a jelenségről, amikor az osztály hangadó diákja, vagy legerősebb klikkje rendszeresen piszkálja, súlyosabb esetben megalázza, zaklatja, fizikailag is bántalmazza egy vagy több osztálytársát. A kifejezésben ott a zaklatás, a megfélemlítés, a bántalmazás minden műfaja. Bárki válhat a bullying áldozatává, ehhez nem kell tennie semmit. Éppen elég például, hogy bármilyen dimenzió mentén kicsit kilógjon a sorból vagy, hogy újként kerüljön be egy már kialakult hierarchiájú csoportba. A bántalmazó jellemzően kiszúrja a leggyengébb láncszemet, és hogy ki a leggyengébb, az sokszor előítéletek mentén dől el.

A projekt célja
Hozzászoktunk, hogy a pedagógus a tudás birtokosa, akinek az a dolga, hogy ezt a tudást átadja. Erre készíti fel a leendő pedagógusokat az egyetem is: a frontális tudásátadásra. Ahhoz már kevésbé kapnak hatékony eszközöket, hogyan bánjanak az osztállyal, mint közösséggel. Ami a felnőtteknek a munkahely, az a gyerekeknek az iskola: reggel elmennek oda és a legtöbb esetben csak délután jönnek haza. Vagyis az aktív napi idejüknek – az alvást leszámítva – csaknem kétharmadát az iskolában töltik. Ezért a szociális interakcióik legnagyobb részét az iskolában élik át.
Teljesen természetes, hogy ezek között megjelennek a konfliktusok is. Nem az a kérdés, hogy a gyerekek és fiatalok kortárs csoportjaiban bántják-e egymást, hanem hogy mi felnőttek hogyan reagálunk minderre, illetve miként dolgozzuk fel a történteket. Képesek vagyunk-e a gyerekekben megoldási rutinokat kialakítani az ilyen helyzetekre. Amennyiben a felnőttek – pedagógusok és szülők – nem megfelelően viszonyulnak ezekhez a konfrontációkhoz, elmérgesedhetnek és bántalmazássá is fajulhatnak.
A projekt célja támogatást nyújtani az oktatási intézményeknek a kortárs zaklatás (bullying) kezelésére és megelőzésére. A projekt keretén belül először felmérjük a három célcsoport körében (diákok, pedagógusok, szülők) a témához fűződő szükségleteket és igényeket, majd ez alapján olyan módszer- és eszköztárat dolgozunk ki és adunk át a pedagógusoknak, amellyel kezelni tudják a kortársak között felbukkanó agressziót és bántalmazást, illetve meg tudják előzni azt. Mivel ezek a beavatkozások akkor a leghatékonyabbak, ha abba a szülők is be vannak vonva, a projekt keretén belül a szülőknek is át szeretnénk adni ezeket az eszközöket és módszereket. A harmadik célcsoportnak, a diákoknak pedig színházi nevelési foglalkozást dolgozunk ki, melynek segítségével érzékenyítjük őket a bántalmazás és erőszak negatív hatásaira.

 

A projekt felépítése

Kutatás a résztvevő iskolákban (2020. november-december)

 • névtelen kérdőíves felmérés a felső tagozatos diákok, pedagógusok és szülők között
 • fókuszcsoportok (diákok, pedagógusok, szülők)
 • interjú az iskola vezetésével

 
Képzési csomag kidolgozása (2021. január-március)

 • a kutatás során gyűjtött adatok alapján az iskolára szabott diagnózist állítunk fel, s ezek alapján kidolgozunk egy fejlesztési tervet
 • képzési terv kidolgozása
 • háttéranyagok kidolgozása a bullying témában

 
Képzések (2021. április-2021. december)

 • tréning pedagógusoknak (1 vagy több nap)
 • workshopok szülőknek (1 vagy több alkalom)
 • képzések, foglalkozások felső tagozatos diákoknak (1 vagy több alkalom)
 • mentorálás pedagógusoknak és/vagy szülőknek (egyéni vagy csoportos formában)

 
Értékelés (2022. január)

 • a projekt hatásának felmérése a felső tagozatos diákok körében (kérdőíves felmérés)
 • értékelés a vezetőséggel és a tanári karral
 • értékelés a szülőkkel

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül valósul meg. A projekt kódja: SKHU/1902/4.1/105

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

Interreg