2016. 11. 22

Mesterségem CíMERRE? pályaválasztási napot tartottunk Alsóbodokon

Alsóbodok MCM

A program kissé eltért az eddig már megszokott pályaválasztási napoktól, ugyanis ezen alkalommal nem csak a szakközépiskola diákjai vettek részt rajta, hanem a környékbeli kilencedik osztályos tanulók és betekintést nyerhettek a középiskolás diákélet rejtelmeibe. Az egész napos program célja volt, segítséget nyújtani a  diákok számára a pályaválasztás útján, mégpedig úgy, hogy élő példákon keresztül mutattuk meg nekik egy-egy foglalkozás, hivatás szépségét és kihívásait, mindennapjait és mindenféle egyebet, amire a fiatalok a pályaválasztás küszöbén kíváncsiak lehetnek.

A nap folyamán a diákoknak lehetőségük volt részt venni kiscsoportos önismereti foglalkozásokon, ahol az osztályok két szakember segítségével keresték a választ olyan kérdésekre, mint a "mik az erősségeid, képességeid, vágyaid, a hivatáshoz vezető út".

A délután rész központi eleme az Élő Könyvtár, amely éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár az olvasók kikölcsönözhetik a könyvet egy időre. Miután kiolvasták visszahozhatják és kikölcsönözhetnek egy másikat is. Az Élő Könyvtárral párhuzamosan zajlottak az egyéb alternatív programok is, melyek mind a pályaválasztásról és a jövőtervezésről szóltak. A legtöbb alternatív program játékos formában zajlott, hogy érdekeltté és motiválttá tegye a diákokat arra, hogy foglalkozzanak a jövőjüket érintő fontos kérdésekkel. Ezek közé tartozik a „Felvételizz okosan!” társasjáték ahol az egyetemi évekről tudhatnak meg információkat a diákok játékos formában. A kreatív standon saját névjegykártyákat és motivációs pitéket készíthettek, szimulált állásinterjúkon kipróbálhatták, milyen kérdések várhatnak rájuk a felvételi beszélgetéskor. Ezen kívül fényképezkedhettek diplomával a kezükben s talárban. Az önismeret fontosság újra megjelenik az Életpálya-kötélpálya foglalkozáson, ahol a diákok saját életútjukat járják végig bekötött szemmel. A diákoknak ezzel párhuzamosan lehetőségük volt elbeszélgetni pályaválasztási tanácsadókkal is, valamint konkrét a továbbtanulással, egyetemi élettel kapcsolatos kérdéseiket feltehették az erre kijelölt Infópultban is.