2016. 07. 07

Jövő héten Gombaszögi Nyári Tábor! Újra éled a Labirintus udvar életérzés

Labirintus Udvar, Gombaszögi Nyári Tábor, 2015. július 14-20.

Idén is sok szeretettel várunk minden feltöltődni, pihenni és lelassulni vágyó táborlakót a TANDEM nonprofit szervezet önismereti sátrába, a Labirintus Udvarba. A koncertek, kulturális programok, csapatjátékok és közéleti témák tarkította fesztivált olyan önismereti foglalkozásokkal szeretnénk kiegészíteni, melyek segítenek befelé fordulni és a saját lelkünkkel, saját személyiségünkkel foglalkozni. Szervezetünk egyik fő missziója a tudatos emberré nevelés az önismereti munka és az egyén felelősségtudatának megerősítése által. Ebből hozunk egy csokorra valót Gombaszögre is: egyéni tanácsadás, műhelymunkák, előadások, kerekasztal-beszélgetések és labirintusjárás formájában. 

Labirintusjárás: befelé a megoldáshoz
A labirintus nem útvesztő, hanem egy útvonal. Egyjáratú. Nem lehet eltévedni benne. A középpont felé tart, majd onnan kifelé.

A labirintus egy egyetemes minta, amelyet majd minden kultúrában felleltek, a világ minden részéről. Az egyik legősibb szemlélődő eszköz, meditációs gyakorlat, amely megnyugtatja az elmét, lelassítja a gondolatokat, előhozza a látomásokat, megérzéseket. Rajta keresztül támogatást és tisztánlátást kaphatunk, vagy válaszokat bizonyos problémákra és segítséget a szükséges célok felállításában. Ahogy Szent Ágoston mondta: “Solvitur ambulando”, azaz a probléma sétálva (járva-kelve) oldódik meg.

A labirintus kitűnő lehetőség a fejlődésre, személyiség-fejlesztésre, mely mindenki számára nyitva áll. A séta során legbensőbb énünkkel tudunk (újra-)kapcsolódni. A bejárt út visszatükrözi az életutunkat is, mivel a labirintus a TE életutad metaforája.

Te vagy, aki elkezdi az utat kívülről és folyamatosan haladsz befelé, hiszen a megoldás belül, a középpontban található. Ez egy meditáció, egy szimbolikus zarándoklat, amely lecsendesíti az elmét, annak érdekében, hogy a szív kinyílhasson, és úgy tudj visszatérni a világba, hogy egy mélyebb, tisztább megértéssel rendelkezz arról, hogy valójában ki is vagy.

„A végeredmény a középpont megtalálásával párhuzamosan önmagunk megtalálása, rejtett vagy napirenden lévő problémáink feldolgozása, lelkünk belső útjainak feltérképezése és az onnét való visszatérés a világba, de már egy megváltozott minőségben” – vallja Halász Péter, az idei labirintus építője. Feleségével, Halász Anitával vezetnek be minden érdeklődőt a labirintus világába, első alkalommal szerda délután kettőtől, majd csütörtökön, pénteken és szombaton délelőtt 10 órától. Minden alkalommal felkészítéssel kezdünk, aztán mindenki elindulhat a labirintusba, saját, belső útjára. 

Kedvcsinálóként néhány kép a tavalyi Labirintus udvarból.