2015. 12. 07

Megjelent a Gömöri Életmesék kiadvány

A naptári év végéhez közelítve újabb projektünkben elvégzett munka eredményét foghattuk kézbe a hétvégén. Megjelent és bemutatásra került 2015. december 4-én Rimaszombatban az Életmesék projektünk legfrissebb, gömöri kiadványa, amelyet a Rimaszombati Kávéház beszélgetőestje keretében ünnepelhettünk meg. Különösen megható volt számunkra, hogy többen eljöttek a bemutatóra az interjúalanyaink közül is. A részt vevő idősek visszajelzései a fiatal interjúkészítő önkéntesekéhez hasonlóan azt igazolják, hogy a projektben létrejött beszélgetések valódi generáció közötti kapocsként működtek és mélységes emberi találkozásoknak adtak teret.

Az Életmesék projekt a közösségfejlesztésnek egy különleges formája, mely élettörténetek gyűjtésén keresztül kapcsolja össze az idős és fiatal generációt. A projekt első fordulója a Csallóközben élő idősek történeteit mutatta be, a legfrissebb kiadás Gömörország életmeséit tárja olvasói elé.
A gömöri Életmesék gyűjtése 20 fiatal bevonásával valósult meg; több mint harminc interjú készült Medvesaljától Krasznahorkáig. A kiadvány 70 órányi hangfelvétel mesélnivalóját adja át, melynek célja, hogy olvasói megismerkedjenek, közelebb kerüljenek az elbeszélők világához. Ahogyan a bevezetőben szerepel: "Az itt közölt történetek teljes mértékben a valóságból származnak: felvidéki történelmük valóságából és az elbeszélő által megélt valóságból. Olvashatók egyenként és folyamatosan, egymástól függetlenül vagy összefüggésben, magányosan vagy közösségben." 

Az Életmesék projekt túlmutat az összegyűjtött történetek ismertetésén, elmesélésén. A gyűjtésben részt vevő fiataloknak hozzájárul jövőképük formálásához: "egy másik emberről, az élettörténete megismerésén keresztül alkotott »egészalakos kép« az egyik legerősebb befolyásoló tényező saját értékrendünk, víziónk alakításában." Mindemellett az ifjú generáció tagjai megértik az elbeszélt történelmi eseményeknek, folyamatoknak a közösségükre gyakorolt hatásait, következményeit. Az elbeszélő szemszögéből közelítve, az idősek az élettörténetük elmesélése ad lehetőséget; visszatekintésük során megválaszolhatják meghatározó eseményeik miértjeit, kerek egésszé alakítva életük történetét.

Image

Az Életmesék inspirálni törekszik olvasóit, hogy amennyiben még nem tették meg, kezdeményezzenek beszélgetést saját felmenőikkel, idős rokonaikkal és ismerőseikkel - mind a kérdező, mind a mesélő számára kalandos időutazást és lelket melengető élményt fog nyújtani.
A kötetből a TANDEM facebook oldalán már közzétettünk néhány idézetet, a következő pár napban pedig egy internetes sorozat formájában jelentetjük meg azokat a fogalmazásokat, amelyeket legifjabb interjúzóink, a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai készítettek a hanvai idősotthonban készült beszélgetésekre történő visszaemlékezésként.
A kötetet nagy szeretettel ajánljuk karácsonyi ajándékként is, azok számára, akik kíváncsiak az újabb történetekre, megrendelhető, de akár dupla csomagolásban, a csallóközi Életmesékkel együtt is küldünk szívesen.

Image

 

A kiadvány a következőképpen érhető el:

  • személyes átvételi lehetőség a TANDEM komáromi irodájában (személyes egyeztetés: Urbán Péter 0907 50 96 19);
  • postai úton, országhatáron belül, illetve kívül (e-mailes rendelés: tandemno@tandemno.sk).