2019. 07. 09

VÁNDORLÁSS a Labirintus udvarban

VandorLass
„VÁNDOROK vagyunk, akik együtt vagy külön keressük, járjuk az utunkat. Folyamatosan változunk, mint ahogy a bennünket körülvevő és a bennünk lévő világ is állandóan változik.”
Pár éve annak, hogy a Labirintus udvar útjait a Gombaszögi Nyári Táborban együtt járjuk be, lássuk, mit tartogat idénre az Esti VÁNDOR LÁSS:

__________
KEDD 19:15-20:15

KerékPÁROS Élményeink: Kovács Tamás mesél
 
Tamás tíz éve szólóban indult neki egy három hónapos olaszországi körnek. Útja során találkozott két túrabringással, így a három hónapos útból egy négy hónapos 8000 km-es kör kerekedett. Majd Magyarországról elbringázott Párizsba és vissza, egy 4000 km-es körtúra során. Útközben pedig a Mont Blanc-ot is megmászta. Mindkét útja alatt megtapasztalta, milyen partnerrel, és milyen szólóban túrázni, azok előnyeivel és hátrányaival együtt. Majd friss párjával nekiindultak egy hónapos 2000 km-es Magyarországot kívülről körbetekerő túrára. Ez annyira jól sikerült, hogy egybekeltek, és stílusosan nekivágtak egy három hetes Balkáni kerékpáros nászútnak...
__________
SZERDA 19:15-20:15
Otthon Andalúziában (is) - Kovács Domonkossal és Kovács Kovi Zoltánnal Voda Zsófi beszélget
 
A VÁNDOR LÁSS alapítóihoz nagyon közel álló témáé és vendégé a szerda este.
2013. februárjában egy négygyermekes, szlovákiai magyar család Európán végigutazva Dél-Spanyolországban telepedett le. Ma esti vendégünk az akkor 10 éves Domonkos, aki Andalúziában nőtt fel, ott járta az iskoláit, talált barátokat, vezetett kisebb túrákat. Januárban betöltötte a 16-ot...
Vajon mire gondol egy 8 éves srác, ha megkérdezik tőle elköltözne-e egy teljesen ismeretlen városba?
Mennyi ideig tart nulláról megtanulni egy nyelvet, ha a családodon kívül senki nem beszéli az anyanyelvedet?
Miben hasonlít és miben más a spanyol iskola? Milyenek a mindennapok egy hegyi faluban, ahol legalább tucatnyi náció él együtt? Mi a közös nyelv egy ennyire sokszínű közösségben? Mi a kedvenc andalúz étele egy magyar kamasznak? Ezekre és valószínűleg sok más kérdésre is választ kapunk.
Az EST nyomokban tartalmazhat elfogultságot a szóban forgó helyszínnel kapcsolatban. Néhány hangulatképpel is lesz, de ezúttal beszélgetésre készüljetek.
__________
CSÜTÖRTÖK 19:15-20:15
Röhögve a világ körül - képek, sztorik Kamcsatkáról, Grönlandról - Budai - Etil- Attila mesél
 
Legmeredekebb történeteim a gömbön :) Amióta az eszemet tudom, utazom. Stoppal, vonattal, gyalog, motoron vagy helikopterrel, ami épp adódik. Amikor elkezdtem utazni, gyermekcipőben járt még az internet, nem bloggolt senki, információkat mindig útközben találtam. A kínálat utikönyvekből inkább csak a felkapott helyekre összpontosult és sok helyen egzotikum volt még a fehér ember is. Mivel az új helyek utáni éhségem nem akart csillapodni, így lassan húsz éve, hogy elkezdtem túra- és idegenvezetőként dolgzni egzotikus országokban, elsősorban német cégeknek.
__________
PÉNTEK 19:15-20:15
Hulladékmentes utazás - Kocsi Dóri és Németh Edvárd „Talpalatnyi történetei”
 
Dóri és Edvárd eddig 4 kontinens 51 országában jártak. Nekivágtak már a nagyvilágnak, úgy, hogy egy évig haza sem tértek, de rövidebb utazásokat is tesznek közeli és távoli országokba. A világban szerzett tapasztalataik nemcsak nyitottabbá, elfogadóbbá tették őket más kultúrák, országok iránt, hanem az utazások hatására gyökeresen megváltoztatták életmódjukat: azóta ugyanis nemcsak a tudatos utazásra, hanem a hulladékmentességre is törekszenek. A környezetvédelem szelíd aktivistái, akik blogjukon arra inspirálnak, hogy mindenki tud tenni bolygónk elfogyasztása ellen, ráadásul úgy, hogy az közben örömteli és felszabadító legyen. Még akkor is, amikor útra kelünk.